Нова дума

Измами с помощи в Еускади

23 май 2019

Една пакистанска двойка, мъж и жена, живееща в баската столица Витория-Гастеиз, е фалшифицирала десет пъти идентичността си, за да получи незаконни социални помощи. Той вземал шест суми от т.нар. „гарантиран доход“ (rentas de garantías de ingresos, RGI), а съпругата му – други четири. Помощите са отпускани от службите по заетостта и социалното подпомагане към автономното правителство на Страната на баските. „Твърдият“ им доход от тях бил между 6000 и 10 000 евро месечно. Изчислява се, че за три години измамниците са ощетили автономната хазна с 395 000 евро. След разкриването на схемата са арестувани четирима души.

[ Още ]

Състояние на социалните грижи по региони

23 май 2019

Въпреки икономическия ръст, в Испания публичните инвестиции за социалните грижи все още не са достигнали нивото, което имаха преди кризата и въведените тогава икономии. Необходими са 1,3 милиарда евро, за да се изравнят със средствата, които се даваха за тази дейност през 2010 година. Тогава правителството отпускаше за целта 1,68% от Брутния вътрешен продукт (20 милиарда и 180 милиона евро), а през 2018 г. – 1,57% от БВП (18 милиарда и 871 милиона евро). Това е един от изводите на представения в началото на тази седмица доклад на Асоциацията на директорите на центровете за социални грижи. В него се настоява публичните инвестиции за тази дейност да достигнат 2% от БВП.

[ Още ]

Поредната разбита БГ фабрика за цигари

Поредната разбита БГ фабрика за цигари

20 май 2019

Международна престъпна група за незаконно производство на цигари е била разбита в страната. Организацията е била ръководена от българи, съобщава вътрешното министерство. Специализираната операция е била проведена съвместно между испанската Национална полиция и българската Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). Работата по случая започнала през 2017 година. Тогава от ГДБОП са предупредили испанската Главна дирекция „Криминална полиция“...

[ Още ]

Кризата обогати директорите

9 май 2019

Продължават да се обнародват данни, сочещи голямата разлика в заплащането на труда между директорите в компаниите и техните работници и служители. Според Данъчната инспекция, членовете на дирекционните съвети декларират получени през 2018 г. възнаграждения в размер на 3 милиарда и 151 милиона евро – два пъти по-високи в сравнение с периода преди икономическата криза. Статистиката сочи, че хората с такива доходи плащат ДОД в размер на 33,38%, т.е., удържаните данъци са на стойност 1 милиард и 52 милиона евро.

[ Още ]

Испанските съдии спират изгонванията от домовете

9 май 2019

След присъдата от 26 март на Съдебния трибунал на Европейския съюз, испански съдии прекратиха разглеждането на близо 20 000 искания за изгонване от домовете им (desahucios) на хора, които по икономически причини не могат да плащат редовно ипотечните си вноски или наемите. Върховният съд на Испания все още не се е произнесъл, но много съдилища от първа инстанция вече интерпретираха европейската съдебна доктрина в полза на потребителите и отменят тежката клауза, с която години наред се стигаше до експулсиране от жилищата за неплащане само ...

[ Още ]