Нова дума

Форумът за климата: ВРЕМЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ

Форумът за климата: ВРЕМЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ

5 декември 2019

В понеделник, 2 декември, в Мадрид започна 25-то издание на срещата на върха по въпросите на климата. Нейното мото е „Време за действие“. Тя ще продължи до 13 декември. Трябваше да се състои в Чили, но накрая ООН прие предложението да се проведе в испанската столица.

[ Още ]

Какво ни очаква в близките години

18 юли 2019

Миналата седмица в Рим беше представен изготвеният от специалисти доклад „Селскостопански перспективи 2019-2028“. Той е от името на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИРС) и Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО). Според документа, през следващите 10 години основните хранителни продукти ще запазят сегашните си цени, даже може да бъдат...

[ Още ]

Как да се пазарува без да се наранява околната среда?

18 юли 2019

Купувач влиза в супермаркета с непоколебимо решение да вземе най-безвредни за околната среда продукти. Минутите минават и доброто намерение се разклаща. Натрупват се съмнения: какво е по-добре – мляко в пластмасова бутилка или в тетрабрик? Какво да прави с алуминиевото или пластмасовото фолио? Бира в консервена кутия от ламарина или в стъклена бутилка?

[ Още ]

Синдромът на професионалното изчерпване

Синдромът на професионалното изчерпване

4 юли 2019

Синдромът на професионалното изчерпване (на английски burnout, прегряване) ще влезе в Международната класификация на болестите на Световната здравна организация (СЗО) като проблем, свързан с работата или безработицата. Това отклонение е съпроводено с хроничния...

[ Още ]

Защо се появи Северна Македония?

Защо се появи Северна Македония?

24 януари 2019

На 3 април 2008 г., на срещата на лидерите на страните членки в Букурещ НАТО отказа да разгледа молбата на Бившата югославска република Македония (официалното международно име) за членство в пакта. Американският дипломат Матю Нимиц не остана доволен, тъй като беше посветил много „совалки“ за решаването на многогодишния спор между Атина и Скопие за названието на страната.

[ Още ]