Нова дума

Данъчните: „Знаем, че имаш банкова сметка в чужбина“

7 февруари 2019

В тазгодишната данъчна кампания Данъчната агенция ще пусне предупредителни писма до всички данъкоплатци, за които има информация, че държат банкови сметки в чужбина. Миналата седмица директорът на агенцията Хесус Гаскон обясни, че целта е да се обясни на съответните данъкоплатци, че трябва да отразят в декларацията за ДОД (IRPF) тези суми.

[ Още ]

„Черната дупка“ на социалните помощи

7 февруари 2019

Оказва се, че една трета от хората, които имат право на социални помощи, не ги получават, защото не знаят за тях или не могат да се справят с необходимите документи. Това е проблем не само в Испания, но и в другите страни. Изчислява се, че в ЕС между 30% и 40% от хората с право на такива помощи не ги получават. В Испания т.нар. „минимален доход“ (renta mínima) се дава от автономните области.

[ Още ]

Изтеглят се банкнотите от 500 евро

7 февруари 2019

Миналата седмица испанската централна банка, El Banco de España, преустанови емитирането на банкноти от 500 евро, следвайки решението на Европейската централна банка от 2016 година.

[ Още ]

Приходи и разходи на държавното Социално осигуряване

24 януари 2019

Министерството на труда, миграцията и Социалното осигуряване обяви проектобюджета на ведомството. През 2019 г. се увеличават средствата за Социалното осигуряване с 6,7% - общата сума е 151 милиарда и 492 милиона евро. Тези пари са предназначени за изплащане на пенсии, на временна нетрудоспособност, майчински/бащински и др. В тях не влизат пенсиите на публичните служители, известни като „пасивни класи“.

[ Още ]

Къде са най-бедните и къде най-богатите

24 януари 2019

Миналата седмица за първи път Министерството на финансите обнародва (чрез Данъчната инспекция) статистически данни по пощенски кодове за доходите на домакинствата. Това позволява да се правят сравнения не между градове, а между квартали. Данните са за 2016 година, тъй като за 2017 г. все още не са извлечени. Оказва се, че между квартала с най-високи доходи на глава от населението и с най-ниски има разлика от 100 000 евро годишно.

[ Още ]