Нова дума

Престъпно присвояване на 7 млн. евро с активно българско участие

Престъпно присвояване на 7 млн. евро с активно българско участие

6 юни 2019

Гражданската гвардия в Паленсия задържа четирима души и разследва още един човек. Всичките са обвинени в предполагаеми данъчни престъпления, измами, фалшифициране на документи, нарушаване правата на работниците, организирана престъпност и пране на пари. Евентуалните незаконни дейности са предимно в сектора на...

[ Още ]

Развенчаване на някои от шофьорските митове

23 май 2019

Превишаването на разрешената максимална скорост при движението на МПС е една от основните причини за автомобилни катастрофи и смъртни случаи по пътищата. Генералната дирекция по движението (DGT) въвежда все по-строги мерки за контрол на скоростта. Има резултат – броят на катастрофите с фатални последици от година на година намалява, въпреки увеличението на автомобилния парк. Но цифрите продължават да бъдат тревожни: през 2018 г. по пътищата на Испания са загинали 1180 души, а 4515 са били тежко ранени.

[ Още ]

Измами с помощи в Еускади

23 май 2019

Една пакистанска двойка, мъж и жена, живееща в баската столица Витория-Гастеиз, е фалшифицирала десет пъти идентичността си, за да получи незаконни социални помощи. Той вземал шест суми от т.нар. „гарантиран доход“ (rentas de garantías de ingresos, RGI), а съпругата му – други четири. Помощите са отпускани от службите по заетостта и социалното подпомагане към автономното правителство на Страната на баските. „Твърдият“ им доход от тях бил между 6000 и 10 000 евро месечно. Изчислява се, че за три години измамниците са ощетили автономната хазна с 395 000 евро. След разкриването на схемата са арестувани четирима души.

[ Още ]

Състояние на социалните грижи по региони

23 май 2019

Въпреки икономическия ръст, в Испания публичните инвестиции за социалните грижи все още не са достигнали нивото, което имаха преди кризата и въведените тогава икономии. Необходими са 1,3 милиарда евро, за да се изравнят със средствата, които се даваха за тази дейност през 2010 година. Тогава правителството отпускаше за целта 1,68% от Брутния вътрешен продукт (20 милиарда и 180 милиона евро), а през 2018 г. – 1,57% от БВП (18 милиарда и 871 милиона евро). Това е един от изводите на представения в началото на тази седмица доклад на Асоциацията на директорите на центровете за социални грижи. В него се настоява публичните инвестиции за тази дейност да достигнат 2% от БВП.

[ Още ]

Поредната разбита БГ фабрика за цигари

Поредната разбита БГ фабрика за цигари

20 май 2019

Международна престъпна група за незаконно производство на цигари е била разбита в страната. Организацията е била ръководена от българи, съобщава вътрешното министерство. Специализираната операция е била проведена съвместно между испанската Национална полиция и българската Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). Работата по случая започнала през 2017 година. Тогава от ГДБОП са предупредили испанската Главна дирекция „Криминална полиция“...

[ Още ]