Нова дума

Средната месечна пенсия на домашните помощнички е 521 евро

4 април 2019

Според последния доклад на Fundación Alternativas, съставен от данни на държавното Социално осигуряване, секторът на домашните помощнички е един от най-несигурните на испанския трудов пазар. Има доста „сива“ икономика, ниско заплащане и малки вноски в Социалното осигуряване. Това води и до по-ниски пенсии – средно 521 евро месечно (близо наполовина от средната пенсия в системата).

[ Още ]

Неясноти в декрета за помощта за безработни над 52 години

Неясноти в декрета за помощта за безработни над 52 години

4 април 2019

Миналата седмица принадлежащата към Министерството на труда Централна служба по заетостта (Servicio Público de Empleo Estatal, Sepe) изпрати циркулярно писмо до всички трудови бюра в страната, с което временно се спира действието на приетия правителствен „социален“ („предизборен“, според опозицията) декрет. Той дава възможност на безработни на възраст над 52 години

[ Още ]

Рекорден износ на испанско вино

21 март 2019

Току-що публикуваните данни показват, че Италия е най-големият производител на вино в света, Испания е най-големият износител, а най-много вино се пие в САЩ. През 2018 г. Испания е увеличила с 2,8% в сравнение с предната година износа на вино - общо на стойност 3 милиарда и 290 евро.

[ Още ]

Фалшиви autónomos или фалшиви наемни заплати?

21 март 2019

На своето заседание от 8 март Министерският съвет прие указ за неотложни мерки за социална защита и борба с несигурната работа на стотици хиляди трудещи се. Създава се група от експерти за изработването на нов Кодекс на труда (Estatuto de los Trabajadores). В съобщението на кабинета се казва...

[ Още ]

В 12 провинции средната пенсия е над 1000 евро

7 март 2019

През февруари средната месечна пенсия в Испания се е увеличила с 5,7% и достигна до 985,16 евро, според данните на Министерството на труда. Осредняването не е най-точният показател, тъй като има големи разлики между пенсиите в отделните райони. В 12 провинции средната месечна пенсия е над 1000 евро. Те са: Алава, Гипускоа, Биская, Астурияс, Мадрид, Навара, Валядолид, Сарагоса, Барселона, Бургос, Кантабрия и Гуадалахара. В Оренсе, Луго и Алмерия средната пенсия е по-малка от 800 евро.

[ Още ]