Нова дума

Ла Лига е глобена с 250 хиляди евро за нарушаване на GDPR

20 юни 2019

Испанската лига, която организира професионалните нива на футбола в Испания, е глобена с 250 хиляди евро за нарушаване на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR). Санкцията е наложена от испанските власти заради официалното приложение на Ла Лига за мобилни телефони. Още през 2018 г. в Испания избухна скандал, след като се разбра, че приложението използва GPS-a на мобилния телефон, както и микрофона...

[ Още ]

Мадридският панаир на книгата: повече посетители и повече покупки

20 юни 2019

В неделя, 16 юни, приключи 78-то издание на Мадридския панаир на книгата (Feria del Libro). От много години насам за първи път през двете седмици не валя дъжд. И това повлия на новите рекорди. Разположените стотици подвижни щандове в парка „Ретиро“ – от 52 години насам панаирът се провежда там, – бяха посетени от 2,2 милиона души – с 4,5% повече в сравнение с 2018 година. Бяха продадени 550 000 екземпляра...

[ Още ]

Расте цената на новите жилища

20 юни 2019

Публикуваният миналата седмица индекс на цените на жилищата показва, че през първото тримесечие на 2019 г. цените са се увеличили с 6,8% в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението се дължи предимно на поскъпването на новите жилища, чийто ритъм на растеж е равен на този през последните три месеца на 2007 г. – точно преди да се спука балона на недвижимите имоти. Сега новите жилища са с 10,4% по-скъпи, отколкото през 2018 година. Индексът взема за база 100 цената през 2015 година.

[ Още ]

Всеки има право на адаптирано работно време

20 юни 2019

През последните месеци испанското трудово законодателство претърпя важни промени. Една от мерките, въведена от 12 май, е прилагането от фирмите на задължителен регистър на работните часове. Тя получи голям медиен и обществен отзвук.

[ Още ]

Основни моменти в новия закон за ипотеките

Основни моменти в новия закон за ипотеките

20 юни 2019

В неделя, 16 юни, влезе в сила новият Закон за кредитиране на недвижими имоти (известен като закон за ипотеките), който след три години преговори и процедури въвежда редица промени в процеса на договаряне на жилищни заеми. Потребителите, банките и нотариусите са основните засегнати от промените. Изброяваме най-важните промени.

[ Още ]