Нова дума

Увеличава се времето на платения отпуск по бащинство

7 март 2019

Правителството е решено да работи усилено „до последния момент“ преди парламентарните избори от 28 април. На заседанието на кабинета в края на миналата седмица бяха приети няколко социални декрета, насочени предимно към жените и младите хора.

[ Още ]

Екологични терористи

21 февруари 2019

В края на миналата седмица в автономна област Кантабрия бушуваха над 50 горски пожара. В потушаването им участваха 700 наземни и въздушни пожарникари и специалисти от горските стопанства, както и 100 униформени от Военното подразделение за извънредни положения (Unidad Militar de Emergencias). Гражданската гвардия доказа, че всички са провокирани от хора. Бяха намерени 70 факли, готови да бъдат запалени, а двама души бяха арестувани, като факлата на единия все още била гореща.

[ Още ]

Помощи за електрическите автомобили

21 февруари 2019

На 16 февруари Съветът на министрите одобри Програмата за стимулиране на ефективната и устойчива мобилност (MOVES), за която са отпуснати 45 милиона евро. Целта е да се подпомогне придобиването на алтернативни превозни средства, инсталиране на инфраструктури за зареждане, инициативи за заеми за купуване на електрически велосипеди, както и програми за транспорт до работните места. Организацията на собствениците на автомобилни салони – Faconauto...

[ Още ]

Как засяга гражданите отхвърлянето на бюджета?

Как засяга гражданите отхвърлянето на бюджета?

21 февруари 2019

След като долната камара на парламента отхвърли бюджета на социалистическото правителство за 2019 година, премиерът Педро Санчес обяви свикването на предсрочни парламентарни избори на 28 април. До сформирането на ново правителство изпълнителната власт ще разполага с ресурсите на бюджета за 2018 година.

[ Още ]

Разкрити хиляди фалшиви autónomos

21 февруари 2019

Една от целите на Трудовата инспекция е да се разкрият т.нар. „фалшиви autónomos“, т.е., трудещи се, които правят за собствена сметка вноски в Социалното осигуряване, а трябва да бъдат наемни работници и предприятието да поема голямата част от социалното осигуряване. Постоянни са оплакванията в трудовите инспекции от доставчици по домовете на компаниите Glovo и Deliveroo, но напоследък се забелязва същата незаконна практика...

[ Още ]