Нова дума

С колко и на кого ще се увеличат данъците през 2020 година?

9 май 2019

На 1 май правителството на Педро Санчес изпрати до Европейската комисия в Брюксел своя „План за стабилност 2019-2022“. В него е предвидено вдигане на данъците с 5 милиарда и 654 милиона евро през 2020 година. Планира се през 2022 г. приходите в държавната хазна да достигнат до 40,7% от Брутния национален продукт (БНП).

[ Още ]

PSOE печели изборите в Испания, крайнодесните VOX имат над 10%

PSOE печели изборите в Испания, крайнодесните VOX имат над 10%

29 април 2019

Управляващата Испанска социалистическа работническа партия (PSOE) печели парламентарните избори с над една трета от вота и остава далеч от мнозинство. Крайнодясната партия VOX влиза в парламента с близо 10.2% от гласовете. Това сочат резултатите от изборите при почти 100% преброени бюлетини.

[ Още ]

Трите глави на испанска десница

25 април 2019

Spain is different! Туристическият лозунг често се използваше и за испанската политическа картина. В навечерието на предсрочните общи избори от 28 април и след влизането на 12 депутати от популистката крайно дясна формация VOX в парламента на Андалусия, благодарение на които председател на автономното правителство стана местният лидер на Partido Popular (PP), въпреки че неговата партия беше втора (след социалистите), Испания вече не е различна. И тук се проявиха процеси, характерни за повечето европейски страни.

[ Още ]

Хаос в трудовите бюра

25 април 2019

„Въпреки факта, че безработицата и несигурните работни места са най-сериозните проблеми на испанското общество, политиките по заетостта или не съществуват, тъй като вече няколко правителствата смятат, че отговорността за създаване на работни места е изключително на частния сектор, или са неефективни, поради малкия им брой и нулевото им развитие. Що се отнася до публичните органи, отговорни за управлението на трудовия пазар, като службите по заетостта, например, те традиционно са ограничили функциите...

[ Още ]

Директорите печелят десетки пъти повече от служителите

25 април 2019

Информацията, която компаниите представят на Националната комисия по пазара на ценни книжа, показва, че средното годишно възнаграждение на директорите на компаниите, които котират на Мадридската борса (Ibex 35), е 4,23 милиона евро. Това е точно 79,2 пъти повече в сравнение със средното възнаграждения на работниците и служителите в същите предприятия. Най-големи са разликите в Prosegur (431 пъти), Inditex (385 пъти) и ACS (271 пъти).

[ Още ]