Нова дума

Наетите сега получават повече от новите пенсионери

21 ноември 2019

Повишаването на заплатите през 2018 г. засяга и тези, които сега се вливат в пазара на труда или сменят работата си. Спорен Националния институт по статистика, миналата година брутната средна заплата на трудещ се с по-малко от 12-месечен стаж е била 1343,73 евро – увеличение с 5,6% в сравнение с предната година.

[ Още ]

Общото между PSOE и Unidas Podemos в жилищната политика

21 ноември 2019

В програмите на социалистите и Podemos има много общи неща, но по жилищната политика, която засяга огромно мнозинство от живеещите в Испания (включително тукашните българи) има почти пълно съвпадение. И двете леви политически формации признават имането на жилище – собствено или под наем – като „право, а не като...

[ Още ]

Най-честите измами при наемане на жилище

Най-честите измами при наемане на жилище

21 ноември 2019

Търсенето на квартира под наем става все по-трудно, особено на фона на активизиралите се мошеници. Асоциациите на потребителите и Националната полиция са изготвили списък на най-често срещаните измами. Липсващият собственик. При обаждане на телефон, посочен в обява за наемане със съблазнителни снимки, много често се отговаря на електронната поща, че жилището не може да се види, тъй като собственикът е в чужбина. Той можел да предостави ключа от квартирата чрез свой представител, ако е сигурен, че тя ще бъде наета.

[ Още ]

При изпреварване отдясно, кого глобяват – теб или другия водач?

При изпреварване отдясно, кого глобяват – теб или другия водач?

24 октомври 2019

Често явление: шофиране в продължение на няколко километра по лявата лента на магистралата, оставяйки дясната лента свободна. Според Правилника за движение това е забранено и се наказва с глоба от 200 евро. Но освен че нямате право да карате продължително отляво, изпреварването вдясно също е забранено.

[ Още ]

Тук има 2198 свръх богати – 5,3% повече в сравнение с 2018 година

24 октомври 2019

Според последния доклад за глобалното богатство на Credit Suisse (Global Welth Report 2019), 3,9% от хората в света, които притежават над 50 милиона долара, живеят в Испания. През последната година броят на богаташите в света се е увеличил с 2,6% и тяхното богатство достигна 360 милиарда долара, като най-много са нараснали в САЩ и Китай. Общо 10% от жителите на планетата притежават 85% от глобалното богатство. Проучването сочи, че Испания е осмата държава в света, в която милионерите са се увеличили най-много, тоест хора, които имат...

[ Още ]