Нова дума

Година с много въпроси без ясни отговори

Година с много въпроси без ясни отговори

10 януари 2019

Има вероятност от посетите на планетата през 2018 г. проблемни семена да изкласят плевели. На фона на предвиждания от МВФ глобален спад на икономическото развитие, през новата година се очакват остри противоборства както между големите държави и общности, така и между класите в отделните страни. Доналд Тръмп се опитва с противопоставяне, а не със...

[ Още ]

Намалява се максималната разрешена скорост

10 януари 2019

В края на миналата година правителството одобри последните мерки на Генералната дирекция по движението (DGT), чиято цел е да се намалят катастрофите по т.нар. „национални“ и „второстепенни“ пътища, т.е., всички с двупосочно движение. На тези пътища стават 75% от катастрофите и загиват 77% от всички, загубили...

[ Още ]

Търсят се шофьори

10 януари 2019

Данните показват, че с всяка нова година намалява броят на испанските професионални водачи на товарни превозни средства; през 2017 г. са издадени едва 25 974 свидетелства за правоуправление от клас „C“.

[ Още ]

Кой какво печели или губи през новата година?

Кой какво печели или губи през новата година?

10 януари 2019

Увеличаването на минималната работна заплата с 22,3%, за да стане 900 евро месечно (14 плащания годишно), засяга близо 5 милиона души. Увеличават се и заплатите на държавните служители с 2,25%. Най-облагодетелствани са всичките 10,3 милиона пенсионери. Тези, които получават осигурителни пенсии (9,7 милиона), ще получат увеличение с 1,6%, докато минималните и независещите от вноски пенсии ще нараснат с 3%.

[ Още ]

Електрическите скутери са опасни

20 декември 2018

Координационният прокурор по безопасността на движението Бартоломе Варгас настоява за по-голям контрол на последните появили се по улиците превозни средства – електрическите скутери (тротинетки). Миналата седмица прокуратурата изпрати официално писмо до общинските полиции с искане за проверки на т.нар. „Превозни средства за лична мобилност“ (Vehículos de Movilidad Personal, VMP).

[ Още ]