Нова дума

Кой поправя развалени домакински уреди – наемател или наемодател?

10 октомври 2019

По принцип задължение на наемодателя (хазаина) е да плати поправките на предоставените домакински уреди, ако наемателят не ги е развалил нарочно или поради неправила употреба.

[ Още ]

Промени, засягащи шофьорите

Промени, засягащи шофьорите

10 октомври 2019

Както ЕС, така и Генералната дирекция по движението (DGT), одобриха мерки, които ще променят живота на шофьорите. В Испания още не са въведени, поради забавяне на съставянето на правителство. Мерките целят да се намали броят на жертвите по пътищата. Кои са част от новостите, които ще влязат в сила най-късно през 2022 година? DGT подготвя нов кралски указ. Освен всичко друго, ще се премахне аварийния триъгълник, а вместо него ще се използва светещ уред, поставен върху тавана на спрелия поради авария автомобил.

[ Още ]

Измами, злоупотреби, непосилни условия при наемите

19 септември 2019

На фона на поскъпването на свободните наеми и увеличеното търсене расте и броят на измамите и злоупотребите. Ръководителят на отдела за измами в електронната търговия към Централното звено за киберпрестъпност Раул Лопес сочи един конкретен пример: „През септември има много измами с наемите. Родители търсят жилище за децата си, които започнат да учат в друг град, а измамниците използват това обстоятелство“.

[ Още ]

Промени в дългосрочните договори

19 септември 2019

След приемането на кралския указ през март т.г. собствениците на недвижими имоти вече имат ограничени права при искането на допълнителни гаранции от наемателите с договори за 5 и 7 години. В договорите, подписани след 6 март 2019 година, не могат да се включват повече от два месечни наема като гаранция – чрез депозит или банков авал, а предплатата (фиансата) се ограничава до един месечен наем. Фиансата се плаща с пари. Тя може да бъде и в размер на два месечни наема, ако имотът няма да се ползва за жилище.

[ Още ]

Може ли да се продаде жилище, в което има наематели?

Може ли да се продаде жилище, в което има наематели?

19 септември 2019

Според наредбите, наемодателят е свободен да продаде своето жилище по всяко време. Но през март т.г. беше приет кралски указ, с който се увеличава защитата на наемателите. Наемателят има право да продължи да живее в жилището, докато изтече договорът за наемане, при условията, записани в този договор, независимо дали е...

[ Още ]