Нова дума

Продължава забраната за изгонване от жилището

23 март 2017

В края на миналата седмица правителството прие декрет, с който разширява до 2020 г. забраната да се изгонват от постоянното им жилище хората с неизплатени вноски по ипотечния им заем. Това е второто удължаване на забраната, след като през февруари 2015 г. тя беше въведена за две години, т.е., до 2017 година. С декрета се задълбочават мерките за защита на длъжниците и на уязвените от кризата и със заплаха от изгонване слоеве от населението.

[ Още ]

Над 4 милиона души с риск от безработица и трудова бедност

23 март 2017

През следващите 12 месеца 4,16 милиона души (13,9% от хората на възраст между 16 и 64 години) ще бъдат засегнати от безработица или т.нар. „трудова бедност“ – работещи, но много бедни. До този извод стига първото изследване на най-уязвимата част от населението, извършено от глобалната компания за професионални услуги Accenture и Фондацията за икономически проучвания Fedea.

[ Още ]

Къде е разположено националното автомобилостроене

Къде е разположено националното автомобилостроене

23 март 2017

Данните на Националната асоциация на производителите на автомобили и камиони (Anfac) показват, че през 2016 г. Кастилия и Леон е била автономната област, в която се произвеждат най-много МПС. Тя измести Каталуня, която през последните 13 години заемаше първото място по автомобилостроене...

[ Още ]

Датите за данъчната декларация

Датите за данъчната декларация

23 март 2017

След няколко дни започва тазгодишната кампания за представянето на декларацията за Данък общ доход (IRPF) на физическите лица. Данъчната агенция припомня датите за различните варианти на Renta 2016. От 5 април до 30 юни може да се представя по интернет черновата (el borrador) на декларацията за IRPF и за притежаваната недвижима собственост.

[ Още ]

В село със 160 жители – най-голямата кравеферма в Европа

В село със 160 жители – най-голямата кравеферма в Европа

9 март 2017

Създаденият преди 25 години скотовъден кооператив от Навара – Valle de Odieta, планира да разположи в селцето Noviercas (160 жители), провинция Сория, област Кастилия и Леон, най-голямата кравеферма в Европа: 20 000 крави.

[ Още ]