Нова дума

За какво се използват събраните данъци

20 април 2017

Кампанията Renta 2016, започнала на 5 април, е в разгара си. Парите, събрани от ДОД (IRPF), се разпределят между държавата, автономните области и кметствата. Основната част от сумата – 39% – е предназначена за пенсии и другите социални услуги, обезщетения за безработица, например. Следва публичното здравеопазване (14%), образованието и икономически дейности, предимно инфраструктура (10%), а лихвите, които изплаща държавата за своите заеми представляват 7 процента.

[ Още ]

Дефицити в автономните области

20 април 2017

Данните на държавното Социално осигуряване за 2016 г. показват, че Андалусия, Каталуния, Галисия, Кастиля и Леон и Валенсия са автономните области, в които приходите от вноските в Социалното осигуряване са далеч по-малки от разходите за пенсии. Дефицитът на Андалусия е над 5,5 милиарда евро – регионът може сам да изплати 69,73% от пенсиите на своите възрастни жители (разходите са 18,3 милиарда евро, а приходите са 12,8 милиарда евро).

[ Още ]

Рекорд на испанския трудов пазар

Рекорд на испанския трудов пазар

20 април 2017

Обикновено месец март е добър за трудовия пазар в Испания, тъй като броят на временно наетите се увеличава заради кампанията по времето на Semana Santa. Но тази година Страстната седмица беше през април. Въпреки това март 2017 година отбеляза рекорд: нови 161 752 души бяха регистрирани в държавното Социално осигуряване като работещи.

[ Още ]

Палма забранява туристическо наемане на апартаменти

6 април 2017

През миналата седмица кметството на Палма де Майорка издаде заповед за забрана на наемане на апартаменти от туристи. Забраната, която влиза в сила от това лято, засяга всички собственици, които не са регистрирали жилищата си като туристически и не плащат данък за приходите от наемането. Подобна мярка, засягаща цялата територия на Балеарските острови, подготвя и автономното правителство на областта. Глобата за неизпълнение на общинската наредба може да достигне до 40 000 евро.

[ Още ]

Кампании срещу educación concertada

6 април 2017

В испанския образователен модел съществуват три вида училища: публични, (финансирани изцяло от централната администрация), частни (финансирани от родителски такси) и частни, получаващи големи субсидии от централната администрация; това са т.нар. Colegios concentrados, които бяха създадени през 1985 г. със закон на тогавашното социалистическо правителство. Още от самото начало educación concentrada възбуди сериозни политически спорове, тъй като „защитава прекалено много частното бразование за сметка на публичното“.

[ Още ]