Нова дума

10 испански университета сред „Топ 500“

6 септември 2018

През август беше публикувано новото подреждане на висшите учебни центрове в света. Оценяват се различни показатели, като основните са свързани с успеха на студентите и тяхната трудова реализация след завършването на висшето образование. В списъка на първите 500 университета има 10 испански. Най- добро е класирането на La Universidad de Barcelona – на място 151. В групата от 201 до 300 са: Complutense от Мадрид, Pompeu Fabra от Барселона и университетът в Гранада.

[ Още ]

Франко напуска Долината на падналите

Франко напуска Долината на падналите

6 септември 2018

…Животът на художника Хосе Санча (1908-1994) бе изключителен. Младият Хосе заминава с родителите си за Лондон, но всяко лято семейството се връща в Испания. Превратът на генерал Франсиско Франко срещу републиката през 1936 г. заварва Хосе у дома. Демократ по убеждение, той се записва доброволец и защитава републиката с оръжие в ръка до края на Гражданската война.

[ Още ]

Рекорден държавен дълг

6 септември 2018

В края на август централната банка (Banco de España) оповести данните за дълговете до края на месец юни на всички публични администрации – централната, автономните, общинските. Оказва се, че Испания дължи 1,163 билиона евро (1 билион = 1 000 000 000 000), т.е., хиляда и 163 милиарда. През първата половина на 2018 г. дългът е нараснал с 27 милиарда и 808 милиона в сравнение с първите 6 месеца на...

[ Още ]

Не разкриват всички фалшиви autónomos

6 септември 2018

Не са нито самонаети, нито на заплата, но имат всичко лошо от двете категории трудещи се. Наричат ги „фалшиви autónomos“. Нямат защитата, която получават наемните работници, нямат и свободата на самонаетите. Въпреки че зависят напълно от компанията, на която предлагат услугите си и би трябвало да бъдат назначени с вноски в Социалното осигуряване по Общия режим...

[ Още ]

Приключват с измамите на британските туристи

6 септември 2018

Под натиска на хотелиерите и действията на Гражданската гвардия, британските власти се заеха с темата и тази година почти няма „диарии“ сред дошли в Испания туристи от Острова. Те правеха официални „оплаквания“ от „хранителни отравяния“, печелеха дела (имаше специализирани адвокатски кантори) и по тази начин почиваха безплатно в испанските хотели.

[ Още ]