Нова дума

Дефицитът на Социалното осигуряване

5 декември 2019

Доклад на Сметната палата сочи, че през 2018 г. испанското държавно Социално осигуряване е имало финансова „дупка“ от 33 милиарда и 260 милиона евро – със 142% по-дълбока от предната година, когато системата за първи път имаше недостиг от 13 милиарда и 721 милиона евро. Ако бъде съставено ново коалиционно правителство между PSOE с Podemos, то ще се изправи пред огромното предизвикателство да оздрави системата. Това предполага споразумения с опозиционните партии...

[ Още ]

Ще се повиши ли минималната месечна заплата на 1000 евро?

5 декември 2019

По-малко от месец преди края на годината, правителството, макар и изпълняващо функциите, вече започна да работи за повишаване на минималната междупрофесионална заплата за 2020 година. Кабинетът възнамерява да одобри увеличението с декрет, както направи и в края на миналата година. На масата на министъра на труда, миграциите и социалното осигуряване Магдалена Валерио вече има различни сценарии, свързани с повишението.

[ Още ]

Радари глобяват незаконно

5 декември 2019

В Испания има 84 радара, контролиращи средната скорост, с която превозните средства се движат в определени участъци от пътя, сочат данните на Генералната дирекция по движението (DGT). Някои от тези радари „глобяват“ неправилно, както сочи оплакването на организацията Automovilistas Europeos Asociados (AEA). Според нея, част от радарите на DGT, разположени по конвенционалните пътища, налагат „хиляди незаконни санкции“.

[ Още ]

Теория и практика на Tsunami Democràtic

Теория и практика на Tsunami Democràtic

21 ноември 2019

…Ватерло е на 18 километра южно от Брюксел. На 18 юни 1815 г. там е била последната битка на Наполеон I. Днес в този белгийски град има 30 000 жители, една главна улица, по която са разположени ресторанти и магазини, а останалата част е заета от големи жилищни зони. В един от тези райони, близо до жп гарата, се намира Домът на републиката. В него живее избягалият от испанското правосъдие бивш председател на...

[ Още ]

Българин закла баба си в Мадрид

Българин закла баба си в Мадрид

21 ноември 2019

Българка бе убита от внука си в мадридския квартал Карабанчел на 20 ноември. По думите на нейни близки, тя е предчувствала смъртта си и е молела за помощ. Това съобщи агенция БЛИЦ, като цитира нейния братовчед - художникът Папа Жан. "Преди 20 дни ми се обажда, беше ужасно уплашена. Много плачеше, искаше да отида да й помогна", разказа той.

[ Още ]