Нова дума

Рекорден износ на испанско вино

21 март 2019

Току-що публикуваните данни показват, че Италия е най-големият производител на вино в света, Испания е най-големият износител, а най-много вино се пие в САЩ. През 2018 г. Испания е увеличила с 2,8% в сравнение с предната година износа на вино - общо на стойност 3 милиарда и 290 евро.

[ Още ]

Фалшиви autónomos или фалшиви наемни заплати?

21 март 2019

На своето заседание от 8 март Министерският съвет прие указ за неотложни мерки за социална защита и борба с несигурната работа на стотици хиляди трудещи се. Създава се група от експерти за изработването на нов Кодекс на труда (Estatuto de los Trabajadores). В съобщението на кабинета се казва...

[ Още ]

В 12 провинции средната пенсия е над 1000 евро

7 март 2019

През февруари средната месечна пенсия в Испания се е увеличила с 5,7% и достигна до 985,16 евро, според данните на Министерството на труда. Осредняването не е най-точният показател, тъй като има големи разлики между пенсиите в отделните райони. В 12 провинции средната месечна пенсия е над 1000 евро. Те са: Алава, Гипускоа, Биская, Астурияс, Мадрид, Навара, Валядолид, Сарагоса, Барселона, Бургос, Кантабрия и Гуадалахара. В Оренсе, Луго и Алмерия средната пенсия е по-малка от 800 евро.

[ Още ]

Регистриране на заплатите, за да се избегне дискриминацията на жените

7 март 2019

На заседанието на кабинета от 1 март беше приет декрет, според който предприятията трябва да регистрират заплатите на своите работници и служители по полов признак, за да се избегне дискриминацията на жените в заплащането на труда.

[ Още ]

По-строги наказания за нарушения зад волана

7 март 2019

На 2 март в Държавен вестник (Boletín Oficial del Estado, BOE) бяха публикувани одобрените от парламента промени в Наказателния кодекс, с които се наказват по-строго нарушенията, извършени от водачите на МПС. На следващия ден те влязоха в сила. Промените са в три направления: въвеждане на случаи, които се считат от закона за „сериозна непредпазливост“, увеличаване на наказанията за този вид нарушения и въвеждане на нарушението „бягство от мястото на произшествието“.

[ Още ]