Нова дума

Най-големият национален флаг

Най-големият национален флаг

19 октомври 2017

Вълната от патриотични изяви, заляла цялата страна, включително и Каталуния, придоби и някои необичайни измерения. Досега най-големият испански национален флаг беше този, който се вее на мадридския площад „Колон“ – 294 квадратни метра (21 x 14). Бизнесменът Сесар Корт реши да окачи на 12-етажната сграда, която строи в столичния квартал...

[ Още ]

Блокираните реформи засягат всички хора

19 октомври 2017

Провокираната от каталанските сепаратисти криза оказва отрицателно влияние и на два тежки проблема: сключване на споразумение за заплатите, което да позволи в средносрочен план да се възстанови поне част от загубената потребителска способност на гражданите; и решението за промени в пенсионната система. Очевидно е, че икономическото възстановяване би следвало да се съпровожда с мерки, подобряващи живота на хората.

[ Още ]

Мадрид: догодина се намалява Данък общ доход

19 октомври 2017

Представяйки на пресконференция проекта за годишен бюджет на Мадридска автономна област, Кристина Сифуентес – председател на регионалното правителство, – заяви, че през 2018 г. „ семействата и младите мадридчани ще бъдат облагодетелствани от намаляването на ДОД (IRPF)“. Намалението на ДОД е следствие на условието, което поставиха депутатите на Ciudadanos в автономния парламент, за да гласуват утвърдително...

[ Още ]

Празничните дни през 2018

19 октомври 2017

И догодина ще се ползват полемичните puentes, тъй като четири общонационални празнични дни се падат във вторник – 1 май и 25 декември, или в четвъртък – 1 ноември и 6 декември. Освен това в няколко области (Балеарските острови, Кастиля-Ла Манча, Каталуния, Валенсия) нараства броят на официалните автономни празници. Официалният държавен вестник (BOE) публикува датите на общодържавните празнични дни – общо 10, към които се прибавят 4 автономни и местни.

[ Още ]

Нов социален чек за електроенергията

19 октомври 2017

Миналата седмица Министерският съвет одобри новия социален чек за електроенергията. Намалението в заплащането на консумирания ток може да достигне до 50% от цената. Помощта зависи от доходите на потребителите и от други фактори.

[ Още ]