Нова дума

Без маски на закрито, но не съвсем

zoom Без маски на закрито, но не съвсем

20 април 2022

От днес, 20 април, в Испания почти изцяло отпадна задължителното носене на маски на закрито. Това стана възможно след като новите случаи на COVID-19 продължават да намаляват и правителственото гласува указ, който беше публикуван в BOE (испанския еквивалент на Държавен вестник). Във вторник Испания отчете седемдневна заболеваемост от 257 на 100 000 души.

Запазва се обаче изискването за носене на маски в обществения транспорт, включително таксита и Uber, в болници, аптеки, здравни центрове и домове за възрастни хора. На работното място фирмите ще вземат решение за прилагане на мярката. Някои магазини и заведения също могат да приложат т.нар. derecho de admisión, и да задължат своите клиенти да носят маски.

В училища, детски градини и образователни центрове също отпада изискването за маските, което означава, че повече от две години след началото на пандемията децата ще могат да видят лицата на преподавателите си.

Социологическо проучване показва обаче, че въпреки че маските вече не са задължителни, повечето испанци ще продължат да ги носят като предпазна мярка.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: