Нова дума

Наемането на жилище – по-трудно и по-скъпо

Наемането на жилище – по-трудно и по-скъпо

6 юни 2019

Изглежда, че приетият през март правителствен декрет, който дава повече права на наемателите, предизвика стъписване сред част от собственици на жилища. Според генералния директор на частната Агенцията за договаряне на наемането Хосе Рамон Сурдо, много наемодатели прекратяват договорите за наемане. „Предпазливи са, тъй като не желаят да чакат пет години, преди да си възвърнат жилището.“

[ Още ]

Престъпно присвояване на 7 млн. евро с активно българско участие

Престъпно присвояване на 7 млн. евро с активно българско участие

6 юни 2019

Гражданската гвардия в Паленсия задържа четирима души и разследва още един човек. Всичките са обвинени в предполагаеми данъчни престъпления, измами, фалшифициране на документи, нарушаване правата на работниците, организирана престъпност и пране на пари. Евентуалните незаконни дейности са предимно в сектора на...

[ Още ]

Развенчаване на някои от шофьорските митове

23 май 2019

Превишаването на разрешената максимална скорост при движението на МПС е една от основните причини за автомобилни катастрофи и смъртни случаи по пътищата. Генералната дирекция по движението (DGT) въвежда все по-строги мерки за контрол на скоростта. Има резултат – броят на катастрофите с фатални последици от година на година намалява, въпреки увеличението на автомобилния парк. Но цифрите продължават да бъдат тревожни: през 2018 г. по пътищата на Испания са загинали 1180 души, а 4515 са били тежко ранени.

[ Още ]

Измами с помощи в Еускади

23 май 2019

Една пакистанска двойка, мъж и жена, живееща в баската столица Витория-Гастеиз, е фалшифицирала десет пъти идентичността си, за да получи незаконни социални помощи. Той вземал шест суми от т.нар. „гарантиран доход“ (rentas de garantías de ingresos, RGI), а съпругата му – други четири. Помощите са отпускани от службите по заетостта и социалното подпомагане към автономното правителство на Страната на баските. „Твърдият“ им доход от тях бил между 6000 и 10 000 евро месечно. Изчислява се, че за три години измамниците са ощетили автономната хазна с 395 000 евро. След разкриването на схемата са арестувани четирима души.

[ Още ]

Състояние на социалните грижи по региони

23 май 2019

Въпреки икономическия ръст, в Испания публичните инвестиции за социалните грижи все още не са достигнали нивото, което имаха преди кризата и въведените тогава икономии. Необходими са 1,3 милиарда евро, за да се изравнят със средствата, които се даваха за тази дейност през 2010 година. Тогава правителството отпускаше за целта 1,68% от Брутния вътрешен продукт (20 милиарда и 180 милиона евро), а през 2018 г. – 1,57% от БВП (18 милиарда и 871 милиона евро). Това е един от изводите на представения в началото на тази седмица доклад на Асоциацията на директорите на центровете за социални грижи. В него се настоява публичните инвестиции за тази дейност да достигнат 2% от БВП.

[ Още ]