Нова дума

Защо 8 декември е празник в Испания?

Защо 8 декември е празник в Испания?

5 декември 2017

На 8 декември в Испания се отбелязва католическия празник Inmaculada Concepción (непорочно зачатие). Денят е неработен в цялата страна. Непорочно зачатие е митологична или религиозна концепция за зачеване на човешки живот без предхождащ сексуален акт.

[ Още ]

Защо 6 декември е празник в Испания?

Защо 6 декември е празник в Испания?

4 декември 2017

На 6 декември в Испания се отбелязва Деня на Конституцията – Día de la Constitución. Датата ознаменува провеждането на референдума, чрез който през 1978 г. испанският народ с голямо мнозинство приема днешния основен закон на страната.

[ Още ]

Голямо неравенство в заплащането

4 декември 2017

Европейската комисия обнародва доклад с 14 показатели за заетостта, заплащането, социалните грижи в ЕС. За страните членки на съюза средната разлика между 20% най-ниско платени и 20% най-високо платени е пет пъти, а в Испания (както и в България, Гърция и Литва) разликата в заплащането е над 6,5 пъти. Комисията отбелязва, че въпреки икономическото...

[ Още ]

При второто поколение имигранти интеграцията е пълна

4 декември 2017

Миналата седмица един от испанските всекидневници публикува част от резултатите на проучване, извършено в Мадрид и Барселона от фондацията Ortega-Marañón. Анкетирани са 2972 младежи, от които 2272 са деца на имигранти и 700 – деца на испанци. Средната възраст е 22 години. Броят на мъжете и жените е почти равен.

[ Още ]

Предвижда се намаляване на ДОД

4 декември 2017

Миналата седмица министърът на финансите Кристобал Монторо заяви, че ще се намали Данък общ доход (IRPF) за възрастни и за работещи с годишен доход до 14 000 евро. Това щяло да стане след 2018 години.

[ Още ]