Нова дума

Защо трябва да се купи нов автомобил до 1 септември

2 август 2018

От 1 септември всички продавани в Испания автомобили трябва да бъдат одобрени (хомологизирани) от цикъла на потребление на гориво и емисии на газове. Това е т.нар. „протокол WLTP“ – система за много по-взискателно и рестриктивно измерване, която заставя производителите да направят някои съществени подобрения в двигателите. Имаше доста оплаквания...

[ Още ]

От пушенето се губят над 1 милион години

2 август 2018

Тези дни беше публикувано голямо проучване за състоянието на заболяванията в Испания и техните последици. Анализът на изследователите, с ръководител д-р Хоан Сориано от Автономния университет на Мадрид, се основава на 1600 информационни извора – от Министерството на здравеопазването до Националния статистически институт.

[ Още ]

От какво се определя социалната класа, към която принадлежим

От какво се определя социалната класа, към която принадлежим

2 август 2018

Напоследък в много страни се появиха нови книги, студии, статии, посветени предимно на средната класа и по-общо – на социалните класи в развитите държави. Huffington Post (España) се обърна към Карлос Пелаес – антрополог, преподавател в Комплутенския университет на Мадрид, професор, специалист по обществени науки.

[ Още ]

Рекорден брой нови работни места

2 август 2018

Последните данни на Националния статистически институт изненадват. Оказва се, че през първите 3 месеца на годината в Испания са били създадени 469 900 нови работни места. Никога в историята на страната не се е виждала такава цифра. Сега броят на работещите е 19,34 милиона – най-високата цифра от 2008 г. насам, когато трудещите се в Испания бяха 20 милиона.

[ Още ]

Домашните помощнички се надяват на новото правителство

2 август 2018

Целта на тези труженички е най-сетне да бъдат включени в общия режим на Социалното осигуряване, наравно с другите работещи. В момента домашните помощнички в Испания нямат обезщетение за безработица, към тях не се прилага закона за трудови рискове, могат да бъдат освобождавани без предупреждение и без компенсации.

[ Още ]