Нова дума

Бумът на млякото, което не е мляко

18 октомври 2018

„На мода са“, заяви тези дни професорът по ендокринология и хранене в университета във Валядолид Даниел де Луис. Той коментира масовото навлизане в домовете на напитки с вид на мляко, но приготвени от соя, овес, лимец, кокосови орехи, бадеми и други растения. Потреблението на тези напитки расте, особено на различните от соята видове (от десетилетия соята е основният „играч“ на този пазар). Данните на правителството показват, че през 2017 г. потреблението на тези напитки е било по 5 литра на глава от населението.

[ Още ]

Подготвя се нов правителствен декрет за хляба

18 октомври 2018

Въпреки големите промени в предлагането, разнообразието и потреблението на този основен хранителен продукт, законът за неговото производство е от 34 години. Кабинетът подготвя нов декрет, който би трябвало да бъде приет до края на годината. В черновата, с която се запознаха някои медии, се определят характеристиките на различните видове хляб. Обръща се специално внимание на пълнозърнестите (интегрални), на тяхната изработка и етикетиране с посочването...

[ Още ]

Проект за по-социален държавен бюджет

Проект за по-социален държавен бюджет

18 октомври 2018

В понеделник, 15 октомври, испанското правителство изпрати в Брюксел проектобюджета на страната за 2019 година. След това той трябва да бъде обсъден в долната камара на парламента, който да го гласува като най-важния закон за годината, а накрая Сената би следвало да го приеме.

[ Още ]

Прозрачност: активите на висшите държавни служители

Прозрачност: активите на висшите държавни служители

4 октомври 2018

На 29 септември Държавен вестник (Boletín Oficial del Estado, BOE) освети благосъстоянието на повече от 1000 висши служители от държавната администрация за периода 1 юли 2014 г. – 26 юни 2018 г., публикувайки данни за техните активи.

[ Още ]

С кредитна/дебитна карта в страната и в чужбина

4 октомври 2018

Последният годишен доклад на Централната банка (Banco de España) сочи, че на 31 декември 2017 г. в страната е имало 79,28 милиона кредитни и дебитни карти – с 6,4% повече в сравнение с предната година. Банката твърди, че използването на тези карти (66% са кредитни и 34% са дебитни) расте три пъти по-бързо, отколкото плащането в брой.

[ Още ]