Нова дума

Каталуния: Кратка история на едно предизвикателство

Каталуния: Кратка история на едно предизвикателство

15 юни 2017

В очите на много испанци каталанците са хора горди, даже надменни; предприемчиви; пестеливи до стиснатост – подобни на габровците. На фона на каталанския прагматизъм е трудно да се разбере избуялото в последно време „движение за независимост“ на тази испанска автономна област. Отстрани то изглежда повече емоционално, отколкото рационално – може би затова повечето едри каталански бизнесмени са против откъсването на Каталуния от Испания.

[ Още ]

Заплаха от хазартна зависимост

15 юни 2017

Представеният миналата седмица доклад „Обществената представа за хазартните игри в Испания“, изготвен от фондацията Codere и мадридския университет Carlos III, показва, че през 2016 г. около 100 000 жители на страната (0,3% от населението) на възраст между 18 и 75 години са реално застрашени да станат непоправими адепти на хазартните игри – лудопати.

[ Още ]

Намиране на работа – предимно чрез близки и познати

Намиране на работа – предимно чрез близки и познати

15 юни 2017

Последното проучване на активното население (EPA), публикувано в края на миналата седмица, показва, че през 2016 г. много от младите хора между 16 и 34 години са намирали работа не чрез публичните служби за наемане, а с помощта на роднини...

[ Още ]

Анулира се данъчната амнистия в Испания

15 юни 2017

Пленумът на Конституционния съд реши единодушно да анулира като антиконституционна приетата през 2012 г. от правителството на Мариано Рахой с декрет, а не със закон, данъчна амнистия. Съдът обаче признава, че чрез нея над 31 000 данъкоплатци са узаконили поне част от укриваното богатство.

[ Още ]

DIGI mobil – с рекорд

DIGI mobil – с рекорд

15 юни 2017

В последния месец мобилният оператор DIGI mobil отбеляза рекорд в реализираните преноси на номера от други телекоми. 20 800 души са предпочели да преминат на DIGI, като запазят телефонния си номер, за да се възползват от новите ексклузивни оферти за минути и включени мобилни данни. За първи път витртуален оператор оглавява класацията за пренос на номера, като нетната цифра на спечелените нови клиенти на DIGI е 18 600, тъй като са пресметнати и 2200 души, които са сменили синия оператор с друг.

[ Още ]