Нова дума

Фалшиви autónomos или фалшиви наемни заплати?

21 март 2019

На своето заседание от 8 март Министерският съвет прие указ за неотложни мерки за социална защита и борба с несигурната работа на стотици хиляди трудещи се. Създава се група от експерти за изработването на нов Кодекс на труда (Estatuto de los Trabajadores). В съобщението на кабинета се казва...

[ Още ]

В 12 провинции средната пенсия е над 1000 евро

7 март 2019

През февруари средната месечна пенсия в Испания се е увеличила с 5,7% и достигна до 985,16 евро, според данните на Министерството на труда. Осредняването не е най-точният показател, тъй като има големи разлики между пенсиите в отделните райони. В 12 провинции средната месечна пенсия е над 1000 евро. Те са: Алава, Гипускоа, Биская, Астурияс, Мадрид, Навара, Валядолид, Сарагоса, Барселона, Бургос, Кантабрия и Гуадалахара. В Оренсе, Луго и Алмерия средната пенсия е по-малка от 800 евро.

[ Още ]

Регистриране на заплатите, за да се избегне дискриминацията на жените

7 март 2019

На заседанието на кабинета от 1 март беше приет декрет, според който предприятията трябва да регистрират заплатите на своите работници и служители по полов признак, за да се избегне дискриминацията на жените в заплащането на труда.

[ Още ]

По-строги наказания за нарушения зад волана

7 март 2019

На 2 март в Държавен вестник (Boletín Oficial del Estado, BOE) бяха публикувани одобрените от парламента промени в Наказателния кодекс, с които се наказват по-строго нарушенията, извършени от водачите на МПС. На следващия ден те влязоха в сила. Промените са в три направления: въвеждане на случаи, които се считат от закона за „сериозна непредпазливост“, увеличаване на наказанията за този вид нарушения и въвеждане на нарушението „бягство от мястото на произшествието“.

[ Още ]

Най-здравата страна

7 март 2019

Наскоро беше публикуван Bloomberg Healthiest Country Index за 2019 година. От 6-то място през 2017 г. Испания се изкачи на първо място като „най-здрава страна“. Изследвани са 200 национални икономики, но са използвани „достоверни данни“ от 169 държави. Според методологията на изследването, успехът на Испания се дължи както на средиземноморската диета, включваща много риба, зеленчуци, плодове, бобови растения, зехтин, ядки и т.н., така и на публичното т.нар. „първично здравеопазване“ – личните лекари и превантивните грижи.

[ Още ]