Нова дума

Поредната разбита БГ фабрика за цигари

Поредната разбита БГ фабрика за цигари

20 май 2019

Международна престъпна група за незаконно производство на цигари е била разбита в страната. Организацията е била ръководена от българи, съобщава вътрешното министерство. Специализираната операция е била проведена съвместно между испанската Национална полиция и българската Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). Работата по случая започнала през 2017 година. Тогава от ГДБОП са предупредили испанската Главна дирекция „Криминална полиция“...

[ Още ]

Кризата обогати директорите

9 май 2019

Продължават да се обнародват данни, сочещи голямата разлика в заплащането на труда между директорите в компаниите и техните работници и служители. Според Данъчната инспекция, членовете на дирекционните съвети декларират получени през 2018 г. възнаграждения в размер на 3 милиарда и 151 милиона евро – два пъти по-високи в сравнение с периода преди икономическата криза. Статистиката сочи, че хората с такива доходи плащат ДОД в размер на 33,38%, т.е., удържаните данъци са на стойност 1 милиард и 52 милиона евро.

[ Още ]

Испанските съдии спират изгонванията от домовете

9 май 2019

След присъдата от 26 март на Съдебния трибунал на Европейския съюз, испански съдии прекратиха разглеждането на близо 20 000 искания за изгонване от домовете им (desahucios) на хора, които по икономически причини не могат да плащат редовно ипотечните си вноски или наемите. Върховният съд на Испания все още не се е произнесъл, но много съдилища от първа инстанция вече интерпретираха европейската съдебна доктрина в полза на потребителите и отменят тежката клауза, с която години наред се стигаше до експулсиране от жилищата за неплащане само ...

[ Още ]

Промени в техническите прегледи на колите (ITV)

Промени в техническите прегледи на колите (ITV)

9 май 2019

На 17 април Европейската комисия прие нов регламент за техническите прегледи на моторни превозни средства (МПС), с който се задължават производителите да снабдяват центровете за прегледи с информация, свързана с над 70 характеристики на МПС. Специално внимание се отделя на спирачната система, светлините, електрическата и електронната системи, ходовата част, средствата за сигурност (колани, въздушна възглавница, ABS или ESP).

[ Още ]

Повече средства за Социалното осигуряване, но дефицитът остава

9 май 2019

Миналата седмица правителството изпрати в Брюксел своята актуализирана Програма за стабилност. Тя предвижда през тази година в касата на държавното Социално осигуряване да влязат 1 милиард и 339 милиона евро само от повишаването на минималната работна заплата с 22,3% - 900 евро месечно (14 заплати).

[ Още ]