Нова дума

Без QR код за влизане в Испания

zoom Без QR код за влизане в Испания

7 април 2022

Формулярът за здравен контрол с QR код за влизане в Испания вече не е задължителен за попълване, ако пътникът има цифров сертификат на ЕС. Промяната е в сила от началото на април, като за валиден документ се смята един от следните: сертификат за ваксинация срещу Ковид-19, за възстановяване или за диагностичен тест с отрицателен резултат.

Ваксинираните лица могат да пътуват до Испания с европейски цифров сертификат, който съдържа информация за пълния ваксинационен курс и е валиден от 14-ия ден от поставянето на последната доза до 270-ия ден. След този период сертификатът е валиден, ако в него е отразено поставянето на бустерна доза. Това обаче не важи за лица под 18 години, при които – след поставяне на втората доза, – сертификатът се счита за безсрочен.

Неваксинираните лица могат да пътуват до Испания с един от следните документи:

- със сертификат за преболедуване на Ковид-19, валиден от 11-ия ден от направения тест, дал положителен резултат, до 180-ия ден.

- с PCR тест, показал отрицателен резултат, направен през последните 72 часа преди влизането в Испания.

- с антигенен тест, показал отрицателен резултат, направен през последните 24 часа преди влизането в Испания.

Децата до 12 години и транзитно преминаващите пътници са освободени от задължението да представят документи, свързани с Ковид-19. Не трябва да представят и QR код.

При представяне на някой от горепосочените документи, не е нужно да се попълва формуляр за предоставяне на данни и получаване на QR код. Когато пристигнат на испанското летище, пътниците трябва да следват оранжевата линия за контрол.

Към момента не се налага карантина на влизащи в Испания български граждани.

Ако пътниците обаче не разполагат с европейски сертификат Ковид-19 или еквивалентен документ, трябва да попълнят формуляр за предоставяне на данни и получаване на QR код. Парадоксът е, че за да получат кода, трябва да отбележат, че разполагат с един от трите споменати по-горе документи: ваксина, преболедуване или тест и да впишат данните от него във формуляра за здравен контрол. При пристигане на летището тези пътници трябва да следват синята линия за контрол.

Понастоящем няма списък с държави/територии или зони, изложени на риск. В случай че епидемиологичната ситуация в държава/територия или район се влоши, тя може да бъде обявена за страна във ВИСОК РИСК. В този случай към пътниците от тези страни ще бъдат приложени изключителни мерки и, за да преминат здравния контрол при пристигане в Испания, те ще трябва да представят SpTH QR код заедно със сертификат за ваксинация или възстановяване едновременно със сертификат за диагностичен тест за активна SARS-CoV-2 инфекция (PDIA) с отрицателен резултат.

Информацията се актуализира на следната страница: https://www.spth.gob.es

Пътниците, които идват от трети страни трябва да проверят изискванията за влизане в Испания на следната страница:

https://www.sanidad.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/spth.htm

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: