Нова дума

В 2,00 ч. тази нощ минаваме към лятното часово време

В 2,00 ч. тази нощ минаваме към лятното часово време

27 март 2021

В нощта срещу неделя, 28 март, преминаваме към лятното часово време. Точно в 2,00 часа сутринта испанско време часовниците се преместват с един час напред. През 2018 година тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците са поискали смяната на времето да бъде премахната. Това доведе до решението преминаването между лятно и зимно часово време да отпадне най-късно през октомври 2021 година.

[ Още ]

Виртуална трудова борса от 23 до 25 март

Виртуална трудова борса от 23 до 25 март

22 март 2021

Виртуална трудова борса дава възможност на търсещите работа от цяла Испания да участват и да се запознаят със свободните места в различни фирми. Това е третото издание на Feria Virtual de Empleo del Grupo Educativo CEF.- UDIMA и ще се проведе на 23, 24 и 25 март. Може да се регистрирате на адрес...

[ Още ]

Приятел на българина: „Полицията потвърди, че е загинал“

Приятел на българина: „Полицията потвърди, че е загинал“

21 януари 2021

Единственият чужденец сред жертвите на взрива в Мадрид от вчера – българинът Стефко Иванов Кочев, е ползвал социалната кухня в района. Това съобщи вестник „El Mundo“, като цитира приятел на загиналия. „Обадих се в полицията, тъй като не знаехме къде се намира. От там потвърдиха, че той е загинал“, казва пред екип на медията мъжът на име Рахел. Той уточнява, че българинът живеел от около 15 години в Испания – в зоната на метро Антон Мартин, и няма семейство тук. „Работеше в строителството, но някои дни имаше обекти, други не… Напоследък не беше работил“, споделя Рахел и добавя: „Ходеше в кухнята за социално слаби към църквата в зоната на взрива. Мисля, че всичко се е случило, докато е минавал от там“.

[ Още ]

Взривът в Мадрид уби Стефко ден преди рождения му ден

Взривът в Мадрид уби Стефко ден преди рождения му ден

21 януари 2021

Стефко Иванов Кочев е името на загиналия при експлозията в Мадрид българин. Това съобщиха днес испанските медии, като уточниха, че е жител на Фуенлабрада и в момента на инцидента е вървял по улица „Толедо“ в квартал Ла Латина. Според информация на TeleMadrid обаче, Стефко е бил в офиса на неправителствената...

[ Още ]

Българин е сред жертвите на взрива в Мадрид, съобщи МВнР

Българин е сред жертвите на взрива в Мадрид, съобщи МВнР

20 януари 2021

Български гражданин – мъж на 47 години, е сред загиналите при взрива на газова инсталация в Мадрид днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). „Посолството ни в испанската столица е било информирано за смъртта на нашия сънародник устно, по два различни канала от местната полиция. Очакваме официално писмено уведомление“, уточняват от външното ни министерство. Най-малко трима души загинаха и още 11 са ранени при взрива на улица „Толедо“, Nº 98, който стана днес следобед. Полицията изключва версията за терористичен акт. Предполага се, че при ремонт на инсталация в сграда, собственост на католическата църква, е имало изтичане на газ, което е провокирало взрива.

[ Още ]