Нова дума

Gig economy: Двете лица на новия пазар на труда

Gig economy: Двете лица на новия пазар на труда

6 юни 2019

Изглежда, че „работата за цял живот“ постепенно изчезва заедно с чувството за сигурност, която тя носи. Дигиталната революция (и способността й чрез интернет и социалните мрежи да се общува лесно и евтино) предизвика gig economy. (Терминът „gig“ идва от музикалния жаргон и се отнася до кратки изпълнения на музикални групи; може да се преведе и като „топки“ (за билярд, например).

[ Още ]

Увеличават се уволненията на хора над 50 години

6 юни 2019

Възрастта почти винаги се превръща в основен критерий, когато фирмите искат да спестят разходи за персонал и да уволняват хора, за да бъдат по-конкурентноспособни. Така беше по време на кризата, но процесът продължава.

[ Още ]

Наемането на жилище – по-трудно и по-скъпо

Наемането на жилище – по-трудно и по-скъпо

6 юни 2019

Изглежда, че приетият през март правителствен декрет, който дава повече права на наемателите, предизвика стъписване сред част от собственици на жилища. Според генералния директор на частната Агенцията за договаряне на наемането Хосе Рамон Сурдо, много наемодатели прекратяват договорите за наемане. „Предпазливи са, тъй като не желаят да чакат пет години, преди да си възвърнат жилището.“

[ Още ]

Престъпно присвояване на 7 млн. евро с активно българско участие

Престъпно присвояване на 7 млн. евро с активно българско участие

6 юни 2019

Гражданската гвардия в Паленсия задържа четирима души и разследва още един човек. Всичките са обвинени в предполагаеми данъчни престъпления, измами, фалшифициране на документи, нарушаване правата на работниците, организирана престъпност и пране на пари. Евентуалните незаконни дейности са предимно в сектора на...

[ Още ]

Развенчаване на някои от шофьорските митове

23 май 2019

Превишаването на разрешената максимална скорост при движението на МПС е една от основните причини за автомобилни катастрофи и смъртни случаи по пътищата. Генералната дирекция по движението (DGT) въвежда все по-строги мерки за контрол на скоростта. Има резултат – броят на катастрофите с фатални последици от година на година намалява, въпреки увеличението на автомобилния парк. Но цифрите продължават да бъдат тревожни: през 2018 г. по пътищата на Испания са загинали 1180 души, а 4515 са били тежко ранени.

[ Още ]