Нова дума

Така плаща Европа бежанската криза

Така плаща Европа бежанската криза

15 юни 2017

През 2016 г. бежанците и преселниците в целия свят наброяваха 65,3 милиона – рекордна след Втората световна война цифра, към която богатите страни не можеха да останат безучастни, тъй като много от тези бежанци и емигранти дойдоха на техните територии. На практика 29-те държави от Комитета за подпомагане на развитието, които са дарителите в 35-членната Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), за пет години умножиха четири пъти...

[ Още ]

Падна роумингът в целия Европейски съюз

Падна роумингът в целия Европейски съюз

15 юни 2017

Отпадането на таксите за роуминг в Европейския съюз влиза в сила от 15 юни 2017 г. Според окончателното споразумение по техническите условия за премахването на таксите за роуминга са договорени по-ниски максимални цени на едро, които определят колко могат да се таксуват помежду си телекомуникационните оператори за използване на мрежите им при трансгранични разговори. В него е записано още, че минута разговор в роуминг на територията на Европейския съюз трябва да струва не повече от 0,032 евро, а текстовото съобщение – 0,01 евро.

[ Още ]

Сан Себастиян – европейска столица на културата за 2016г.

Сан Себастиян – европейска столица на културата за 2016г.

7 януари 2016

Испанският град Сан Себастиян, известен с филмовия си фестивал и залива си, и полският град Вроцлав ще са европейските столица на културата през 2016 г. Градът в Страната на баските бе една от шестте испански кандидатури за престижната титла. Културната програма започва на 17 януари в Полша и на 23 януари в Сан Себастиян. В Испания мотото на програмата е "Cultura para la convivencia". Европейска столица на културата” е едно от най-значимите европейски културни събития, по мащаб и обхват. В основата му е идеята за сближаването на европейските нации чрез културата.

[ Още ]

Брюксел обвинява Испания за неправилна данъчна процедура

26 ноември 2015

Европейската комисия е обвинила Испания в нарушение при изпълнението на изискванията на известния формуляр 720, според който всички данъкоплатци трябва да декларират пред Данъчната агенция притежаваната от тях в други страни собственост. Генералната дирекция за данъчно облагане и митнически съюз към Европейската комисия е изпратила на 19 ноември писмо до испанското правителство...

[ Още ]

Какви обезщетения можем да получим при отменен или закъснял полет

Какви обезщетения можем да получим при отменен или закъснял полет

21 август 2015

Между 250 и 600 евро обезщетение може да получи всеки гражданин, ако полетът му е отменен или е закъснял с повече от 3 часа. Това е указано в Регламент (EО) № 261/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 11 февруари 2004 г. относно създаване на общи правила за обезщетяване и помощ на пътниците при отказан достъп на борда и отмяна или голямо закъснение на полети. Имайте предвид, че според документа няма значение дали авиокомпанията е нискотарифна или не, важно е да е регистрирана в ЕС.

[ Още ]