Нова дума

Ангел Джамбазки: Българският език трябва да бъде признат за матуритетен в целия ЕС!

Ангел Джамбазки: Българският език трябва да бъде признат за матуритетен в целия ЕС!

25 април 2019

Българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО- БНД Ангел Джамбазки активно работи в подкрепа на признаването на българския език за матуритетен на територията на всички страни членки на Европейския съюз.

[ Още ]

Без апостил на документите за гражданско състояние

Без апостил на документите за гражданско състояние

7 март 2019

От 16 февруари в ЕС отпаднах официалните заверки на документи, представяни пред властите на друга държава членка, съобщи Европейската комисия. Съгласно новите правила, въвеждани с Регламента за официалните документи, от гражданите няма повече да се изисква да предоставят превод от заклет преводач на част от официалните си документи и да заверяват подписа му при нотариус, както и да търсят апостил за автентичност на оригинала.

[ Още ]

Новите символи на горивата в бензиностанциите

Новите символи на горивата в бензиностанциите

18 октомври 2018

В петък, 12 октомври, във всички бензиностанции на територията на Европейския съюз започнаха да се виждат новите етикети, обозначаващи горивата: бензин, дизел, газ. Символите позволяват на водача на МПС да идентифицира с един поглед вида гориво, от който се нуждае, за да пълни резервоара си, особено когато пътува в чужбина, независимо от езика или търговската марка.

[ Още ]

Има ли смисъл от зимното и лятното време?

18 октомври 2018

На всеки шест месеца трябва да местим стрелките на часовника напред или назад. Скоро това задължение може да изчезне, ако се приеме предложението на Европейската комисия за премахване промяната на часа (лятно и зимно време). Въпросът широко се обсъжда. Посочва се, че пестенето на енергия е незначително, че повечето държави в света не прилагат лятно и зимно часово време, предполага се че местенето на стрелките оказва влияние и върху здравето.

[ Още ]

Частната жилищна собственост

19 април 2018

Миналата седмица Евростат публикува данни са частната собственост на жилищата в страните членки на ЕС през 2016 година. Оказва се, че 77,8% от жителите на Испания имат собствени жилища; по този показател страната е на 13-то място. Средно за ЕС 69,2% от гражданите на съюза притежават...

[ Още ]