Нова дума

Частната жилищна собственост

19 април 2018

Миналата седмица Евростат публикува данни са частната собственост на жилищата в страните членки на ЕС през 2016 година. Оказва се, че 77,8% от жителите на Испания имат собствени жилища; по този показател страната е на 13-то място. Средно за ЕС 69,2% от гражданите на съюза притежават...

[ Още ]

Ниско заплащане на труда

19 април 2018

Според последните данни на Европейската статистическа служба (Евростат) през 2017 г. в Испания заплащането на час е нараснало с 0,4%. В останалите страни от зоната на еврото увеличението на заплащането е било с 2% - пет пъти повече. С други думи, силният ръст на националната икономика не се отразява върху заплатите.

[ Още ]

Един нов стар 8 март

Един нов стар 8 март

8 март 2018

На 8 март 1857 г. жените от шивашки и текстилни предприятия в Ню Йорк излизат на демонстрация против лошите условия на труд и ниските заплащания. Изминали са 161 години от онзи мартенски ден, но въпреки огромните социални и икономически промени в целия свят, същността на проблема не се е променила.

[ Още ]

Така плаща Европа бежанската криза

Така плаща Европа бежанската криза

15 юни 2017

През 2016 г. бежанците и преселниците в целия свят наброяваха 65,3 милиона – рекордна след Втората световна война цифра, към която богатите страни не можеха да останат безучастни, тъй като много от тези бежанци и емигранти дойдоха на техните територии. На практика 29-те държави от Комитета за подпомагане на развитието, които са дарителите в 35-членната Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), за пет години умножиха четири пъти...

[ Още ]

Падна роумингът в целия Европейски съюз

Падна роумингът в целия Европейски съюз

15 юни 2017

Отпадането на таксите за роуминг в Европейския съюз влиза в сила от 15 юни 2017 г. Според окончателното споразумение по техническите условия за премахването на таксите за роуминга са договорени по-ниски максимални цени на едро, които определят колко могат да се таксуват помежду си телекомуникационните оператори за използване на мрежите им при трансгранични разговори. В него е записано още, че минута разговор в роуминг на територията на Европейския съюз трябва да струва не повече от 0,032 евро, а текстовото съобщение – 0,01 евро.

[ Още ]