Нова дума

Бегли щрихи от провинция Кадис

Бегли щрихи от провинция Кадис

4 август 2016

Вероятно не са много сънародниците, които познават южния „ъгъл“ на Испания, свързващ чрез Гибралтарския проток Средиземно море с Атлантическия океан; регистрираните българи в провинция Кадис са само около 300 души. В провинцията има 44 общини с над 200 селища – общо 1 250 000 жители. Най-населените градове са Херес де ла Фронтера, Кадис и Алхесирас. Туризмът е основният икономически сектор, следван от корабоплаването и пристанищната дейност, петрола, риболова, консервната промишленост.

[ Още ]

Фестивалът Сан Фермин в Памплона

Фестивалът Сан Фермин в Памплона

9 юли 2015

Хиляди хора се събраха на централния площад в Памплона на 6 юли, облечени в бяло, за да отбележат началото на фестивала на Сан Фермин, който е най-известният в Испания заради тичането пред биковете по калдъръмените улици. Деветдневният празник започна с традиционния вик от балкона на кметството: „Да живее Сан Фермин“ и изстрелване на ракета – txupinazo. Сутринта на 7 юли, която се очакваше с нетърпение заради пускането на биковете, завърши с 11 ранени.

[ Още ]

Предложения за приятно прекарване на отпуската

Предложения за приятно прекарване на отпуската

6 август 2014

Испания предлага много възможности за нови преживявания през почивните дни – по-дълговременни или по-кратки ваканции за всяка възраст. Рекорд на сини флагове по плажовете Това е една от страните с най-много сини флагове за качество и сигурност, лидер в северното полукълбо – 573 плажа и 108 спортни пристанища. На практика един от всеки шест испански плажа има син флаг и един от всеки шест сини флага в света е в Испания.

[ Още ]

Саламанка: Университетът и много още

Саламанка: Университетът и много още

11 май 2012

Така и не успях да отида в Саламанка - само на 215 км от Мадрид - в „нормално” време; попадах там или през зимата (е, тогава не бяха измерени рекордни температури от минус 20 градуса, но и при минус 10 студът прониква до костите)...

[ Още ]

Сърцето на Биская

Сърцето на Биская

5 април 2012

За първи път посетих Билбао (Билбо на еускера) през февруари 1984 г. – имаше автономни избори. Познат от Мадрид се беше обадил на майка си, че ще я потърся. Тя живееше при дъщеря си. Каза ми по телефона да отида у тях към един часа. Предположих, че ме кани за обяд. Лесно намерих къщата в старата част на града. Посрещна ме ниска и слаба жена с побелели коси...

[ Още ]