Нова дума

Испанските градове на световното наследство

Испанските градове на световното наследство

7 март 2019

Остава малко време до испанската Страстна седмица (14 април – 21 април). Не е излишно да се помисли къде може да се отиде през почивните дни. …В Организацията на градовете на световно наследство членуват 238 града с обекти от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

[ Още ]

Мадридската Gran Vía

Мадридската Gran Vía

1 декември 2018

На 23 ноември беше открито завършеното обновлението на един от символите на Мадрид: денонощно живата „Голяма улица“. Едва ли има жител или посетител на испанската столица, който да не е минавал по нея. …Идеята за изграждането на Gran Vía е от 1862 г. – непосредствено след голямата реформа на Puerta del Sol.

[ Още ]

Тамплиери, аспержи и приятели в Бургуийос дел Серо

Тамплиери, аспержи и приятели в Бургуийос дел Серо

19 юли 2018

Територията на Бетика (Бетис е старото име на реката Гуадалкивир) – богатата на минерали (злато, сребро, мед, олово), жито, зехтин и вино римска провинция Hispania, е родината на императорите Траян и Адриан, на философа Сенека. В единия й край се намира Сафра (Zafra), област Екстремадура. Градът – кръстовище на провинциите Бадахос, Мерида, Севиля, Уелва и Кордоба, – има 17 000 жители, но в края на септември, началото на октомври тук се стичат около 1 милион души. С кралски декрет на Хуан II Кастилски от 1453 г. тук се провежда най-старият, най-големият, най-авторитетният Международен панаир-пазар на добитък. Казват животновъдите: „Искаш ли крави, ела в Сафра“.

[ Още ]

Бегли щрихи от провинция Кадис

Бегли щрихи от провинция Кадис

4 август 2016

Вероятно не са много сънародниците, които познават южния „ъгъл“ на Испания, свързващ чрез Гибралтарския проток Средиземно море с Атлантическия океан; регистрираните българи в провинция Кадис са само около 300 души. В провинцията има 44 общини с над 200 селища – общо 1 250 000 жители. Най-населените градове са Херес де ла Фронтера, Кадис и Алхесирас. Туризмът е основният икономически сектор, следван от корабоплаването и пристанищната дейност, петрола, риболова, консервната промишленост.

[ Още ]

Фестивалът Сан Фермин в Памплона

Фестивалът Сан Фермин в Памплона

9 юли 2015

Хиляди хора се събраха на централния площад в Памплона на 6 юли, облечени в бяло, за да отбележат началото на фестивала на Сан Фермин, който е най-известният в Испания заради тичането пред биковете по калдъръмените улици. Деветдневният празник започна с традиционния вик от балкона на кметството: „Да живее Сан Фермин“ и изстрелване на ракета – txupinazo. Сутринта на 7 юли, която се очакваше с нетърпение заради пускането на биковете, завърши с 11 ранени.

[ Още ]