Нова дума

130 млн. евро премия в Euromillones този петък

130 млн. евро премия в Euromillones този петък

26 септември 2016

Loterías y Apuestas del Estado обяви промени в играта Euromillones, които влизат в сила още от утрешния тираж. От 15 на 17 млн. евро се увеличава минималната премия в Euromillones, а възможността за допълнително залагане в броят на звездите в т.нар. bombo стават 12. Цената на една комбинация става 2,50 евро. Испанската лотария планира и специални премии от по 130 млн. евро, които да се раздават всяка година под името Big Friday (Голям петък). Първото теглене на печалбата ще е този петък –30 септември.

[ Още ]

Какво ни очаква през новия ТВ сезон?

Какво ни очаква през новия ТВ сезон?

8 септември 2016

Новото начало на телевизионния сезон започва през септември. В програмните схеми на каналите се завръщат любими (и не толкова любими) предавания и сериали. Сега е и най-силният период за новите продукции, които също ще се борят за зрители и висок рейтинг. Какво ни предлагат испанските телевизии за новия сезон? TELEVISIÓN ESPAÑOLA Новите предавания, на които испанската национална телевизия залага, са: Poder Canijo с акцент върху методите на обучение и иновациите в...

[ Още ]

Днес почитаме Дева Мария. Честит празник!

Днес почитаме Дева Мария. Честит празник!

15 август 2016

На днешната дата - 15 август, почитаме Успение Богородично - един от 12-те големи християнски празника, на който и православни, и католици почитат Пресветата Дева Мария като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище. От далечни времена празникът се предшества от 15-дневен пост. Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният до наши дни каменен градеж е от ХI век - тогава кръстоносците обновили стария храм. Успение Богородично е изключителен знак, потвърждение, доказателство за човешката природа на Исус Христос. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си.

[ Още ]

Светът е карнавал

Светът е карнавал

4 февруари 2016

Сезонът на карнавалите започна. Едни от най-популярните карнавали в Испания са тези в Кадис и на Тенерифе. На Канарските острови – в Санта Крус де Тенерифе, празненствата силно наподобяват карнавалите в Бразилия, представяйки паради с карнавални платформи, певчески групи и др. Фестивалът преминава през града, където улични музиканти, енергични групи и карнавално облечени участници създават неповторима атмосфера...

[ Още ]

Народни поверия за празниците

Народни поверия за празниците

24 декември 2015

За Бъдни вечер На 24 декември е Бъдни вечер. Денят се нарича още Малка Коледа. Тогава се е родил Христос, но за неговото раждане се разбрало едва на следващия ден, затова Рождество Христово се празнува на 25 декември. Най-същественият компонент в бъднивечерската обредност е приготвянето на трапезата. На този ден се прави кръгъл хляб с кръст. В някои райони на България се омесва малка пита със сребърна пара – “късмет”. На който член от семейството се падне парчето с късмета, той ще бъде най-щастлив и богат през годината. Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.

[ Още ]