Нова дума

Мадрид: Планират безплатен транспорт за пенсионерите от региона

Мадрид: Планират безплатен транспорт за пенсионерите от региона

5 септември 2019

В интервю за в. „20 минути“ новата председателка на регионалното правителство на Мадридска автономна област Исабел Диас Айусо сподели основните направления, по които ще работи нейният кабинет. Тя подчерта, че има намерение да изпълни всички точки от предизборната коалиционната програма, подписана между двете десни партии PP и Ciudadanos, и подкрепена от крайно дясната Vox.

[ Още ]

Бонус квалификация за безработни от Мадридска област

Бонус квалификация за безработни от Мадридска област

1 август 2019

Мадридска автономна област въвежда т.нар. „бонус квалификация“ (Bono Formación) - нов модел, който позволява на безработните в региона да изберат центъра за обучение за да получаване на професионални сертификати, за да си намерят работа. Мадридска област е първата в Испания, която развива тази инициатива.

[ Още ]

Краят на Madrid Central?

4 юли 2019

Когато новият кмет на испанската столица Хосе Луис Мартинес Алмейда (от Partido Popular, избран след подписани отделни споразумения със Ciudadanos и с крайно дясната партия VOX) обяви, че ще „преразгледа“ решението на неговата предшественичка Мануела Кармена за ограничаване на движението в централната част на града, десетки хиляди граждани излязоха на протестна манифестация. Те настояваха да се запази т.нар. „Madrid Central“.

[ Още ]

Мадридските крепости на хазарта

Мадридските крепости на хазарта

9 май 2019

Според испанския търговски регистър, обектите със справка на дейността №92002 са помещенията, които предлагат услуги, пряко свързани с хазартни игри и залози в частната сфера. В тази категория попадат казината, залите за бинго и ротативки, както и пунктовете за спортни залози. Темата за хазарта традиционно предизвиква сериозен обществен дебат не само в Испания, но и в широк международен аспект.

[ Още ]

Мадрид расте, 26 провинции се обезлюдяват

10 януари 2019

Публикуваните в началото на 2019 г. данни за миналата година показват, че населението на Испания се е увеличило със 150 848 жители и наброява 46 698 569 души. Близо половината от новите жители (70 895) са регистрирани в Мадридска автономна област. Сега в региона живеят 6 578 079 души, а в столицата – 3 223 334.

[ Още ]