Нова дума

Расте цената на новите жилища

20 юни 2019

Публикуваният миналата седмица индекс на цените на жилищата показва, че през първото тримесечие на 2019 г. цените са се увеличили с 6,8% в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението се дължи предимно на поскъпването на новите жилища, чийто ритъм на растеж е равен на този през последните три месеца на 2007 г. – точно преди да се спука балона на недвижимите имоти. Сега новите жилища са с 10,4% по-скъпи, отколкото през 2018 година. Индексът взема за база 100 цената през 2015 година.

[ Още ]

Всеки има право на адаптирано работно време

20 юни 2019

През последните месеци испанското трудово законодателство претърпя важни промени. Една от мерките, въведена от 12 май, е прилагането от фирмите на задължителен регистър на работните часове. Тя получи голям медиен и обществен отзвук.

[ Още ]

Основни моменти в новия закон за ипотеките

Основни моменти в новия закон за ипотеките

20 юни 2019

В неделя, 16 юни, влезе в сила новият Закон за кредитиране на недвижими имоти (известен като закон за ипотеките), който след три години преговори и процедури въвежда редица промени в процеса на договаряне на жилищни заеми. Потребителите, банките и нотариусите са основните засегнати от промените. Изброяваме най-важните промени.

[ Още ]

Gig economy: Двете лица на новия пазар на труда

Gig economy: Двете лица на новия пазар на труда

6 юни 2019

Изглежда, че „работата за цял живот“ постепенно изчезва заедно с чувството за сигурност, която тя носи. Дигиталната революция (и способността й чрез интернет и социалните мрежи да се общува лесно и евтино) предизвика gig economy. (Терминът „gig“ идва от музикалния жаргон и се отнася до кратки изпълнения на музикални групи; може да се преведе и като „топки“ (за билярд, например).

[ Още ]

Увеличават се уволненията на хора над 50 години

6 юни 2019

Възрастта почти винаги се превръща в основен критерий, когато фирмите искат да спестят разходи за персонал и да уволняват хора, за да бъдат по-конкурентноспособни. Така беше по време на кризата, но процесът продължава.

[ Още ]