Нова дума

Новини от Испания накратко - 26 март

Новини от Испания накратко - 26 март

26 март 2020

• От днес се затварят всички хотели в Испания (около 20 000 с над 2 милиона легла), освен двадесетината луксозни хотела, в които са обзаведени по няколко етажа за настаняване на по-леко болните, но персоналът на тези хотели е освободен. Изключените се прави за хотелите, в които се настаняват командированите в съответния район медицински кадри, полицаи, граждански гвардейци, военни. • Изтъкнатите испански спортисти и близки приятели Пау Гасол (баскетболист) и Рафа Надал (тенисист) решиха да...

[ Още ]

Испания изпревари Китай по смъртни случаи от COVID-19

Испания изпревари Китай по смъртни случаи от COVID-19

25 март 2020

Испания обяви 738 смъртни случая от коронавируса за последното денонощие, с което те стават общо 3434 и са повече от тези в Китай, който днес съобщи за 4-ма починали от COVID-19 или общо 3281, предадоха световните агенции. Страната отбелязва най-резкия скок на смъртните случи от началото на инфекцията, след като през последното денонощие те нараснаха с повече от 27%. Общо 47 610 испански граждани са тествани положително за COVID-19, като през последните 24 часа бяха потвърдени 7937 нови случая, което постави рекорд за новоинфектираните в цялата страна и представлява ръст с 20% в сравнение с вчерашната актуализация на данните.

[ Още ]

Над 900 нарушители на карантината са задържани в Испания

Над 900 нарушители на карантината са задържани в Испания

24 март 2020

Повече от 900 души са задържани в Испания след въвеждането на строги карантинни мерки във връзка с коронавирусната епидемия на 14 март. Били са издадени над 100 000 предупреждения, заяви вътрешният министър Фернандо Гранде Марласка. „До днес са извършени 926 задържания и са издадени 102 000 предупреждения за неспазване на закона и за неадекватно поведение“, каза той по време на онлайн пресконференция.

[ Още ]

Испания ще удължи извънредното положение с 15 дни

Испания ще удължи извънредното положение с 15 дни

22 март 2020

Испанският премиер Педро Санчес ще поиска от Конгреса на депутатите да одобри удължаване на извънредното положение в страната с още 15 дни. По този начин рестриктивните мерки ще продължат до 11 април. Информацията е от среща с видеоконферентна връзка между Санчес и лидерите на испанските автономни области. Очаква се мярката да бъде одобрена. Това означава, че блокадата в страната ще продължи и през цялата Страстна седмица преди католическия Великден, който е на 12 април.

[ Още ]

Отменят изпити за придобиване на националност към Института „Сервантес“

Отменят изпити за придобиване на националност към Института „Сервантес“

18 март 2020

Институтът „Сервантес“ информира, че отменя сесиите на изпитите за придобиване на диплома DELE през април и май тази година, както и тестовете за CCSE (познаване на конституцията и социокултурната реалност на Испания) през март и април. Причината е прогресивното прилагане на спешните мерки за борба с коронавируса в различни държави, в които...

[ Още ]