Нова дума

500 професионални екстремисти в Каталуния

500 професионални екстремисти в Каталуния

24 октомври 2019

Около 500 радикали стоят зад насилствените акции по улиците на каталанските градове, особено в Барселона. Това е „твърдото ядро“, в което се включват екстремисти от други страни. Използват тактиката на градска партизанска война. Консултирани от медиите, специалисти и полицейски източници твърдят, че лидерите на групите са представители на крайно леви и анархистки организации с „богат опит“ от безредиците през последните години в Гърция, Франция, Германия или Италия.

[ Още ]

Последиците от кризата

24 октомври 2019

В Испания има около 12,2 милиона души, изложени на риск от бедност или социално изключване. Този показател се измерва не само в парично изражение, но и по отношение на трудовия пазар или достъпа до основни услуги, например отоплението на жилищата. По данни от 2018 г. тези хора са 26,1% от населението на страната.

[ Още ]

Колко струва разкриване на нов бизнес?

24 октомври 2019

Много хора в Испания искат да започнат свой нов бизнес. Един от първите въпроси, който си задават, е колко пари са необходими за създаването на собствена компания. „В Испания регистрирането като предприемач няма разходи за такси; необходим е само личният документ (DNI, NIE), искате час за среща и трябва да знаете в кой код от Националната класификация на икономическите дейности (Clasificación Nacional de Actividades Económicas) попада дейността, която сте планирали“...

[ Още ]

Между 9 и 13 години затвор получиха каталунските сепаратисти

14 октомври 2019

Общо 12 бивши каталунски политици и активисти бяха признати за виновни от Върховния съд на Испания за ролята им в движението за отцепване на провинцията през 2017 година. Девет от тях получиха присъди между 9 и 13 години затвор. Според съда те са виновни за държавна измяна, бунт и злоупотреба с публични средства. Ориол Жункерас, който изпълняваше длъжността вицепрезидент на Каталуния от януари 2016 г. до октомври 2017 г., бе осъден на 13 години затвор за ролята си в организирането на референдума за независимост през 2017 г.

[ Още ]

Кой поправя развалени домакински уреди – наемател или наемодател?

10 октомври 2019

По принцип задължение на наемодателя (хазаина) е да плати поправките на предоставените домакински уреди, ако наемателят не ги е развалил нарочно или поради неправила употреба.

[ Още ]