Нова дума

Промени в техническите прегледи на колите (ITV)

Промени в техническите прегледи на колите (ITV)

9 май 2019

На 17 април Европейската комисия прие нов регламент за техническите прегледи на моторни превозни средства (МПС), с който се задължават производителите да снабдяват центровете за прегледи с информация, свързана с над 70 характеристики на МПС. Специално внимание се отделя на спирачната система, светлините, електрическата и електронната системи, ходовата част, средствата за сигурност (колани, въздушна възглавница, ABS или ESP).

[ Още ]

Повече средства за Социалното осигуряване, но дефицитът остава

9 май 2019

Миналата седмица правителството изпрати в Брюксел своята актуализирана Програма за стабилност. Тя предвижда през тази година в касата на държавното Социално осигуряване да влязат 1 милиард и 339 милиона евро само от повишаването на минималната работна заплата с 22,3% - 900 евро месечно (14 заплати).

[ Още ]

С колко и на кого ще се увеличат данъците през 2020 година?

9 май 2019

На 1 май правителството на Педро Санчес изпрати до Европейската комисия в Брюксел своя „План за стабилност 2019-2022“. В него е предвидено вдигане на данъците с 5 милиарда и 654 милиона евро през 2020 година. Планира се през 2022 г. приходите в държавната хазна да достигнат до 40,7% от Брутния национален продукт (БНП).

[ Още ]

PSOE печели изборите в Испания, крайнодесните VOX имат над 10%

PSOE печели изборите в Испания, крайнодесните VOX имат над 10%

29 април 2019

Управляващата Испанска социалистическа работническа партия (PSOE) печели парламентарните избори с над една трета от вота и остава далеч от мнозинство. Крайнодясната партия VOX влиза в парламента с близо 10.2% от гласовете. Това сочат резултатите от изборите при почти 100% преброени бюлетини.

[ Още ]

Трите глави на испанска десница

25 април 2019

Spain is different! Туристическият лозунг често се използваше и за испанската политическа картина. В навечерието на предсрочните общи избори от 28 април и след влизането на 12 депутати от популистката крайно дясна формация VOX в парламента на Андалусия, благодарение на които председател на автономното правителство стана местният лидер на Partido Popular (PP), въпреки че неговата партия беше втора (след социалистите), Испания вече не е различна. И тук се проявиха процеси, характерни за повечето европейски страни.

[ Още ]