Нова дума

При изпреварване отдясно, кого глобяват – теб или другия водач?

При изпреварване отдясно, кого глобяват – теб или другия водач?

24 октомври 2019

Често явление: шофиране в продължение на няколко километра по лявата лента на магистралата, оставяйки дясната лента свободна. Според Правилника за движение това е забранено и се наказва с глоба от 200 евро. Но освен че нямате право да карате продължително отляво, изпреварването вдясно също е забранено.

[ Още ]

Тук има 2198 свръх богати – 5,3% повече в сравнение с 2018 година

24 октомври 2019

Според последния доклад за глобалното богатство на Credit Suisse (Global Welth Report 2019), 3,9% от хората в света, които притежават над 50 милиона долара, живеят в Испания. През последната година броят на богаташите в света се е увеличил с 2,6% и тяхното богатство достигна 360 милиарда долара, като най-много са нараснали в САЩ и Китай. Общо 10% от жителите на планетата притежават 85% от глобалното богатство. Проучването сочи, че Испания е осмата държава в света, в която милионерите са се увеличили най-много, тоест хора, които имат...

[ Още ]

500 професионални екстремисти в Каталуния

500 професионални екстремисти в Каталуния

24 октомври 2019

Около 500 радикали стоят зад насилствените акции по улиците на каталанските градове, особено в Барселона. Това е „твърдото ядро“, в което се включват екстремисти от други страни. Използват тактиката на градска партизанска война. Консултирани от медиите, специалисти и полицейски източници твърдят, че лидерите на групите са представители на крайно леви и анархистки организации с „богат опит“ от безредиците през последните години в Гърция, Франция, Германия или Италия.

[ Още ]

Последиците от кризата

24 октомври 2019

В Испания има около 12,2 милиона души, изложени на риск от бедност или социално изключване. Този показател се измерва не само в парично изражение, но и по отношение на трудовия пазар или достъпа до основни услуги, например отоплението на жилищата. По данни от 2018 г. тези хора са 26,1% от населението на страната.

[ Още ]

Колко струва разкриване на нов бизнес?

24 октомври 2019

Много хора в Испания искат да започнат свой нов бизнес. Един от първите въпроси, който си задават, е колко пари са необходими за създаването на собствена компания. „В Испания регистрирането като предприемач няма разходи за такси; необходим е само личният документ (DNI, NIE), искате час за среща и трябва да знаете в кой код от Националната класификация на икономическите дейности (Clasificación Nacional de Actividades Económicas) попада дейността, която сте планирали“...

[ Още ]