Нова дума

България отново представя туризма ни на FITUR в Мадрид

zoom България отново представя туризма ни на FITUR в Мадрид

19 януари 2022

42-то издание на международното туристическо изложение FITUR бе открито днес в Мадрид от крал Фелипе. Министерството на туризма на България отново организира националното ни представяне с щанд, на който в периода 19-23 януари се представят институции и туристически агенции.

Участието на страната ни на изложението има за цел имиджово представяне,  привличане на нови клиенти и повишаване информираността на посетителите относно разнообразните възможности за туризъм, разширяване на пазарните позиции и осъществяване на контакти с чуждестранни туроператори и агенции за включване на България в програмите им за 2022 г., както и тяхното обогатяване. Това съобщиха за „Нова дума“ от пресцентъра на Министерството на туризма.

Представянето на България на щанд от 100 кв.м. на международното туристическо изложение FITUR 2022 в град Мадрид, Испания в периода 19-23.01.2022 г., на основание на  приета Програма за национална туристическа реклама на България за 2022 г.

Международното туристическо изложение FITUR, на което България участва традиционно, e изложение отворено първите три дни само за професионалисти от туристическата индустрия, а през останалия период – както за професионалисти, така и за общата публика. Това е едно от най-значимите туристически изложения в света, на което участват най-големите испански туроператори и туристически агенции. През 2021 г. изложителите на FITUR бяха повече от 5000 (включително и съ-изложители) от 55 страни, а посетителите – 62 000, от които 42 000 професионалисти и 20 000 обща публика.

Международният форум има за цел да допринесе за рестарта на туризма в този труден момент и превръща FITUR в събитие от особено значение за възстановяването на туристическата индустрия, като провеждането му ще стимулира секторите и отраслите, свързани с туризма.

Тази година на българския щанд, освен Министерство на туризма, който е и основния организатор на участието, се представят седем туристически фирми: Уърлд Синерджи Травъл България ООД, Тандем Травел ООД, Май Стори Травел ЕООД, Пенгуин Травел ЕООД, Филиптур  1 ООД, Глория Турс ООД, Александър Тур Къмпани ООД и две общини: Столична Община ОП Туризъм и Царевград Търнов ЕООД.

Най-голям интерес от професионалистите и общата публика има към културния туризъм, еко туризъм, обиколни турове и други, съобщиха още от пресцентъра на министерството, като уточниха, че акцентът на изданието през 2022 г. e културен туризъм и балнео, спа и уелнес както и промотирането на България като целогодишна туристическа дестинация с древна култура, богата на исторически и архитектурни паметници, минерални източници, красива и съхранена природа и вкусна храна.

Поради значимостта на международното туристическо изложение FITUR за българския туристически пазар, страната ни присъства постоянно с информационен щанд. Представянето ни на това международно туристическо изложение спомага за популяризирането на новостите в българското туристическо предлагане и за укрепване позициите на България като туристическа дестинация на пазар Испания.

През 2021 пренощувалите испански туристи в местата за настаняване са  над 17 хил. Като цяло резултатите са по–благоприятни спрямо 2020 г., когато испанските туристи в местата за настаняване  бяха  малко над  11  хил.

Въпреки това все още не може да се достигне равнището от 2019 г., когато в местата за настаняване с 10 и повече легла са пренощували над 67 хил. испански туриста.

Най–много от  испанските туристи в България през 2021 г.  са  пренощували в Столична община над 9600, община Пловдив – над 1400, община Варна - около 1000, община Велико Търново - над 800.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: