Нова дума

Пореден ден спад на жертвите от COVID-19 в Испания

zoom Пореден ден спад на жертвите от COVID-19 в Испания

6 април 2020

В Испания през последните 24 часа вследствие на новия коронавирус са починали 637 души. Това е четвърти пореден ден на спад в броя на смъртните случаи. Броят на заразените се е увеличил от 130 759 души вчера до 135032 днес, допълни министерството.

Испанските власти обявиха, че като първа стъпка към известно облекчаване на строгите ограничителни мерки в страната планират да разширят тестването за коронавируса, така че да бъдат изследвани и хора без симптоми.

„Подготвяме се за деескалация, за което е необходимо да знаем кой е заразен, така че постепенно да отменим карантинните мерки, наложени на гражданите“, каза пред телевизия „Антена 3“ външният министър Аранча Гонсалес.  „До момента тестове се правеха само на заразени или на предполагаеми заболели, а сега тестването ще обхване по-голям дял от населението, за да се открият носители, които може да не проявяват симптоми“, обясни Гонсалес.

Министърът съобщи, че испанските компании произвеждат по 240 000 комплекта за тестове седмично и увеличават капацитета си. Властите освен това купуват тестове и от чужбина.

Междувременно стана ясно, че някои от ресторантите, които сега не работят с клиенти, доставят ястия на болници. Десетина заведения участват в инициатива, наречена Delivery4Heroes („Доставка за герои“). Всеки ден се приготвят между 200 и 300 ястия, които се доставят в болници в Барселона, за да нахранят и подкрепят медицинския персонал.

„Знаем, че не сме услуга от първа необходимост, но им предлагаме глътка въздух“, сподели собственикът на пицария в Барселона Аксел Пейнадо, предложил инициативата. „Когато им носим храната и видим усмивките на лицата им, това ни прави щастливи и ни дава сили“, сподели друг доставчик, цитиран от АФП.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: