Нова дума

Правителството обяви етапи на излизане от изънредното положение, без да конкретизира дати

Правителството обяви етапи на излизане от изънредното положение, без да конкретизира дати

28 април 2020

За разлика от други страни – Франция и Италия, например, – испанското правителство предпочете да не посочва конкретни дати, а да маркира четири етапа в процеса на де-ескалацията на ограниченията, въведени на 14 март с положението на тревога. След последния етап ще настъпи „новата нормалност“, т.е., „ново обществено поведение“, докато не се изнамери лекарство и ваксина за К-19.

В зависимост от конкретната здравна обстановка в отделните 52 испански провинции ще се преминава „постепенно, асиметрично (не еднакво за всички провинции) и координирано“ от централното правителство от един етап към друг.

Това съобщи премиерът Педро Санчес на пресконференция след днешното многочасово заседание на Министерския съвет.

Той каза, че между всеки от етапите – нулев, първи, втори и трети, – ще има срок от две седмици (колкото е инкубационният период на коронавируса). При всеки нов етап „разхлабването“, свързано с повече разрешени икономически дейности и по-голямо движение на хората, ще става все по-осезателно.

Това означава, че ако пандемията се контролира, както е в момента (в началото на март един заразен инфектираше 35 души, а днес един заразен инфектира 0,6 души; оздравелите са повече от новите заразени), в Испания "новата нормалност" – със съответните предпазни мерки, – може да настъпи в края на юни.

Под контрола на Министерството на здравеопазването на 4 май започва „нулевият“ етап. Конкретните подробности ще бъдат обявени утре. Предполага се, че ще се разрешава ограничено излизане на възрастните хора.

Експертният съвет за борба с пандемията преустановява дейността си.

Създава се експертен съвет за де-ескалацията. Той ще бъде координиран от Тереса Рибера, четвърти вицепремиер, отговаряща за екологичния преход и демографското предизвикателство. Ще се ръководи от самия Педро Санчес.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: