Нова дума

Населението се увеличава, благодарение на имигрантите

4 юли 2019

Имигрантите се превърнаха в спасителен пояс на застаряващата и с намалена раждаемост Испания. Без тях вегетативното салдо на страната (брой на новородени и на починали) е отрицателно с 56 212 души. През 2018 г. тук се заселиха нови 333 672 чужденци.

[ Още ]

Новият стандарт за качеството на хляба

Новият стандарт за качеството на хляба

4 юли 2019

На 1 юли влезе в сила внесеният от Министерството на земеделието и приет от кабинета през април декрет за нов стандарт за качеството на хляба. Чрез съответните етикети той гарантира на потребителите изпълнението на всички изисквания. Те засягат пълнозърнестия хляб (pan integral), ръчно изработените видове хляб, хлебните закваски (masa madre) и разширява определението на „традиционен хляб“ (pan común), за да се отличава от другите (включва и видове хляб, направени от брашна, различни от житното).

[ Още ]

Ла Лига е глобена с 250 хиляди евро за нарушаване на GDPR

20 юни 2019

Испанската лига, която организира професионалните нива на футбола в Испания, е глобена с 250 хиляди евро за нарушаване на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR). Санкцията е наложена от испанските власти заради официалното приложение на Ла Лига за мобилни телефони. Още през 2018 г. в Испания избухна скандал, след като се разбра, че приложението използва GPS-a на мобилния телефон, както и микрофона...

[ Още ]

Мадридският панаир на книгата: повече посетители и повече покупки

20 юни 2019

В неделя, 16 юни, приключи 78-то издание на Мадридския панаир на книгата (Feria del Libro). От много години насам за първи път през двете седмици не валя дъжд. И това повлия на новите рекорди. Разположените стотици подвижни щандове в парка „Ретиро“ – от 52 години насам панаирът се провежда там, – бяха посетени от 2,2 милиона души – с 4,5% повече в сравнение с 2018 година. Бяха продадени 550 000 екземпляра...

[ Още ]

Расте цената на новите жилища

20 юни 2019

Публикуваният миналата седмица индекс на цените на жилищата показва, че през първото тримесечие на 2019 г. цените са се увеличили с 6,8% в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението се дължи предимно на поскъпването на новите жилища, чийто ритъм на растеж е равен на този през последните три месеца на 2007 г. – точно преди да се спука балона на недвижимите имоти. Сега новите жилища са с 10,4% по-скъпи, отколкото през 2018 година. Индексът взема за база 100 цената през 2015 година.

[ Още ]