Нова дума

Официално: извънредното положение е до 26 април. Засега

zoom Официално: извънредното положение е до 26 април. Засега

9 април 2020

След 11-часови дебати испанският парламент прие декрета на правителството за удължаване на първата степен на извънредното положение (на тревога, опасност) в страната с нови 15 дни – до 26 април.
В залата на Кортесите присъстваха само 43 депутати. Останалите (от общо 350) гласуваха от разстояние, по телематичен път.
Ръководителите на десницата и на крайната десница бяха много остри в критиките си към действията на кабинета за възпиране на COVID-19. Лидерът на крайно дясната формация VOX поиска оставката на правителството и въвеждането на своеобразно военно положение, начело с армията.
В отговор на критиките премиерът Педро Санчес посочи, че нито специалистите и учените, нито политиците познават новия вирус, за който няма ваксина и лекарства. Това означава, че „всички правителства в света само реагират, не могат да предвидят с точност развитието на пандемията“. Той даде нова формулировка на старата народна мъдрост “Когато се обърне колата, пътища много”. Санчес каза: „Има много пророци… на миналото“.
Премиерът заяви, че „почти сигурно“ правителството ще поиска още едно продължаване на положението на тревога след 26 април.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: