Нова дума

Подробности за фазите на поетапно отпадане на ограничителните мерки

zoom Подробности за фазите на поетапно отпадане на ограничителните мерки

29 април 2020

Испанското правителство обяви фази, в които планира поетапно отпадане на ограничителните мерки в рамките на извънредното положение. Надеждите са продължителността на всяка да е 2 седмици, макар да бяха обявени като фази с гъвкава продължителност.

„Новата нормалност“ трябва да се върне около края на юни, като започне от 4 май. Четирите фази обаче може и да променят сроковете си в зависимост от разпространението, следва от думите на премиера Педро Санчес и документа, публикуван след изявлението му днес. Според него общият период ще може да се сведе до 6 седмици, а в най-лошия случай – до 8.

Всичко зависи от капацитета на здравната система (положението в болниците, свободните легла в интензивните отделения и други), ежедневните данни за заразени, изпълняване на предпазните мерки от бизнеса и данните за придвижванията в и извън градовете.

Фаза 0

Мерките започват да се разхлабват на 4 май на Балеарските и Канарските острови. Седмица по-късно би трябвало да започнат „континенталните“ автономни области. Ще е възможно отваряне на фризьорски салони и други обекти, където може да се запише час, освен това ресторантите ще може да приготвят храна за вкъщи. Ще продължат тренировките на професионалните спортисти.

Фаза 1

Отварят терасите на ресторантите, стига съответната провинция да изпълнява епидемиологичните критерии. Посещаемостта им не трябва да е над 30%. Ще е възможно да се пътува в рамките на дадена провинция (в момента и тези пътувания са ограничени).

Отварят малките магазини, хотели и хостели. Религиозните учреждения също ще работят с намален капацитет. Има разхлабване за земеделските и рибарските дейности.

Фаза 2

Ресторантите отварят и вътрешните помещения, но с органичен капацитет. С една трета от капацитета си ще работят също кина и театри.

Културни дейности с под 50 седнали зрители, ако се осъществяват вътре, ще са възможни. Ако са на открито, ограничението е 400 души.

Частично отварят учебни заведения, но не и за часове, а например за изпити; повечето остават затворени до септември.

Фаза 3

Ресторантите увеличават капацитета си, но ще остане стриктното разделяне на потоците от клиенти. Търговските обекти ще могат да допускат повече клиенти.

Увеличават се възможностите за придвижване в страната.

Вижте тук визуално изображение на фазите.

***

Близо 24 хил. са жертвите на коронавируса в страната, в която бяха приети някои от най-драстичните мерки за ограничаване на заразата и действат от 14 май насам. Две седмици страната бе в състояние на „икономическа хибернация“, която продължи до 13 април – тази парализа обхващаше всички сектори, които не са от първа необходимост (например, производство и строителство).

Децата нямаха право да напускат домовете си до неделя, когато за тези под 14-годишна възраст излезе разрешение да го правят за час между 9 и 21 ч.

Сега броят на жертвите е едва около 300 дневно в последните няколко дни – далеч от пиковите стойности, между 800 и 950, в началото на месеца. Предстои обаче да се видят щетите върху икономиката – централната банка прогнозира, че безработицата тази година може да достигне 21.7% (при над 14 на сто в момента), а рецесията може да е двуцифрена.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: