Нова дума

Златна мина за отрасъла на недвижимите имоти

19 декември 2019

Испания преживява нов бум, предизвикан от студентските общежития. Инвеститорите са нетърпеливи да реализират своите проекти. Те знаят какво правят. От няколко години Испания е водеща в списъка на предпочитани дестинации за студенти по Програмата Еразъм – около 100 000 годишно. Общо в страната има 500 000 студенти, които учат извън родните си места и се нуждаят от настаняване. Офертата за подходящи жилища обаче е оскъдна, остаряла и непривлекателна.

[ Още ]

Поскъпването на наемите и жилищата в Мадрид и Барселона

Поскъпването на наемите и жилищата в Мадрид и Барселона

19 декември 2019

След края на кризата през 2014 г. в Мадрид и Барселона се разкриха много нови работни места, което доведе до увеличаване броя на жителите в първите два испански града. Оскъдното строителство в тях на нови жилища доведе до рязко поскъпване както на наемите – с 64% в провинция Барселона и с 54% в Мадридска автономна...

[ Още ]

Дефицитът на Социалното осигуряване

5 декември 2019

Доклад на Сметната палата сочи, че през 2018 г. испанското държавно Социално осигуряване е имало финансова „дупка“ от 33 милиарда и 260 милиона евро – със 142% по-дълбока от предната година, когато системата за първи път имаше недостиг от 13 милиарда и 721 милиона евро. Ако бъде съставено ново коалиционно правителство между PSOE с Podemos, то ще се изправи пред огромното предизвикателство да оздрави системата. Това предполага споразумения с опозиционните партии...

[ Още ]

Ще се повиши ли минималната месечна заплата на 1000 евро?

5 декември 2019

По-малко от месец преди края на годината, правителството, макар и изпълняващо функциите, вече започна да работи за повишаване на минималната междупрофесионална заплата за 2020 година. Кабинетът възнамерява да одобри увеличението с декрет, както направи и в края на миналата година. На масата на министъра на труда, миграциите и социалното осигуряване Магдалена Валерио вече има различни сценарии, свързани с повишението.

[ Още ]

Радари глобяват незаконно

5 декември 2019

В Испания има 84 радара, контролиращи средната скорост, с която превозните средства се движат в определени участъци от пътя, сочат данните на Генералната дирекция по движението (DGT). Някои от тези радари „глобяват“ неправилно, както сочи оплакването на организацията Automovilistas Europeos Asociados (AEA). Според нея, част от радарите на DGT, разположени по конвенционалните пътища, налагат „хиляди незаконни санкции“.

[ Още ]