Нова дума

В Румъния може, а у нас…

В Румъния може, а у нас…

4 април 2013

Един от новите депутати в северната ни съседка, избран от район "Чужбина", е 37-годишният икономист Аурелиан Михай, живеещ и работещ в Мадрид. Бил е финансов консултант, председател на асоциацията “Dacia Hiperborea – Път към Европа”, доброволец в испанския Червен кръст, сътрудник на единствения румънски седмичник в Испания “Noi în Spania” (“Ние в Испания”), с който нашият вестник поддържа братски отношения. Аурелиан Михай отговори на въпроси, поставени му от “Нова дума”.

[ Още ]

Какво ни очаква през 2013 година

10 януари 2013

Публикуваха се стотици предвиждания за икономическото и политическото развитие на България, Испания, Европа и света през новата година. С малки изключения, в които се прокрадва свенлив оптимизъм, всички вещаят трудни, напрегнати, конфликтни дванадесет месеца. “Пред нас е една много тежка година, особено първата й половина”, каза в края на 2012 г. председателят на испанското правителство Мариано Рахой.

[ Още ]

Търси се „Българка на годината” 2012

Търси се „Българка на годината” 2012

13 декември 2012

Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) ще връчи за четвърти път годишното отличие „Българка на годината”. С тази инициатива ДАБЧ иска да привлече общественото внимание върху значимата роля на българските жени в чужбина, които заслужават признание и насърчителна подкрепа, съобщават от агенцията. За 2011 г. с отличието бе удостоена българка от Испания – председателката на асоциация „Балкан” Петя Цанева.

[ Още ]

„Подари усмивка на Вики”

„Подари усмивка на Вики”

13 декември 2012

Мили приятели! Винаги съм вярвала и вярвам, че българите сме силна нация! И че нашата сила е в единението. Когато сме заедно и насочим всички наши усилия – постигаме добри резултати. Свикнали сме по Коледа да...

[ Още ]

Българите зад граница искат избирателен район „Чужбина”

Българите зад граница искат избирателен район „Чужбина”

15 ноември 2012

„Успешна политика към българските общности зад граница ще има само когато тя е изградена в диалог и се основава на взаимното доверие на държавните институции и сънародниците ни в чужбина.” Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова при откриването в Европейския парламент в Брюксел на конференцията „Политики за българите в чужбина”, която се проведе на 7 и 8 ноември. В обръщението си към участниците във форума тя беше категорична, че е отминало времето...

[ Още ]