Нова дума

Въпроси и отговори за климатичните промени

zoom Въпроси и отговори за климатичните промени

19 декември 2019

„Планетата не е в опасност. Имало е и по-лоши моменти. Проблемът е в нас.“ Това са думите, които миналата седмица повтаряха 18 млади учени пред 650 души, събрани в Мадридския автономен университет и в Комплутенския университет на Мадрид, за да чуят техните отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с климатичните промени. Теоретичният физик Едуардо Гонсало Бадия организира срещите, назовани „Климатичната промяна, разказана от експерти“. Той обоснова необходимостта от подобни „въпроси и отговори“ с изобилието от реална или фалшива информация, както и с очевидните предубеждения относно някои явления.

„Какво бихте отговорили на човек, който вярва, че светът загива?“; „Много е страшно това, което обяснихте.“; „Мислите ли, че наистина има решение?“; "Мога ли да изляза оттук сигурен, че капитализмът е виновен за всичко, което става с планетата?“.

Присъстващите питат. Изглежда, че учените имат отговори за всичко. Опитват се в продължение на шест бурни часа да вдъхнат надежда на хората, притеснени за бъдещето. Вестник „Ел Паис“ споделя 18 въпроса и техните отговори:

1. Слънцето ли е виновно за затоплянето?

Хавиер Мейадо, доктор по физика в Лисабонския университет, показва графика на движението на Земята. Тя сочи как през изминалия век се увеличават червеникавите цветове. Слънцето следва цикли от 11 години и подчертаните аномалии, които са „зачервили” рисунката, се появяват през последните 150 години. „Сега се намираме в стадий на намалена слънчева активност. Това означава, че Слънцето не е виновникът за общото затопляне.“ Заключението на Мейадо е, че проблемът е в атмосферата, в която от 1900 г. насам парниковите газове се увеличават главоломно.

2. Наистина ли пластмасите затоплят Земята?

Да. Мигел Тамайо, експерт по микробиология на околната среда, отговаря с конкретни сравнения. От 1950 г. досега човешкото същество е произвело 8300 милиона тона пластмаси, което е равностойно на теглото на 25 000 небостъргача като Емпайър Стейт Билдинг. Ученият предлага да хвърляме в морето тегло, равно на 30 небостъргача годишно и да видим как би реагирало то. Тамайо казва, че ако пластмасата е пица, за да се унищожи, би било необходимо всички жители на планетата да ядат по една пица на ден в продължение на 4 години.

3. Има ли увеличаване на климатичните крайности? Кой е виновен?

Хосе Мнуел Гаридо от Комплутенския университет на Мадрид изследва влиянието, което климатичните промени и атмосферната циркулация оказват върху качеството на въздуха и енергийния сектор. „Климатичните крайности са идеалният предупреждаващ пример за съществуването на проблем. Промяната на климата е виновна за голяма част от природните бедствия.“ Чрез графики и карти той доказва, че човешката дейност влияе върху честотата и интензивността на топлинните вълни и валежите.

 

Пълният текст е публикуван в брой 640 на „Нова дума“.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: