Нова дума

Самолет, изпълняващ полет от Барселона за Дюселдорф, се разби във Франция

Самолет, изпълняващ полет от Барселона за Дюселдорф, се разби във Франция

24 март 2015

Самолет на авиокомпания German Wings, изпълняващ полет между Барселона и Дюселдорф, се е разбил в южната част на френските Алпи. По предварителни данни на борда на самолета Airbus A320 е имало 142 пътници и шестчленен екипаж. Машината е изчезнала от радарите около 11 часа. Излетяла е от летище Прат в 9.55 ч. В Дюселдорф самолетът е трябвало да кацне в 11:55 ч. Вече са намерени останки от машината в Южните Алпи, съобщи френското вътрешно министерство.

[ Още ]

Българите в чужбина с писма до Борисов и Кунева

22 януари 2015

В писма до премиера Бойко Борисов и до вицепремиера, отговарящ за българите в чужбина Меглена Кунева, временните обществени съвети на сънародниците зад граница (ВОС) изразяват своите виждания и съмнения във връзка с обявените изслушвания за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Както и въобще с публичните конкурси и изслушвания на кандидатите за ръководители на държавни агенции в страната.

[ Още ]

От Испания гласуваме за Крисия само онлайн

От Испания гласуваме за Крисия само онлайн

13 ноември 2014

Европейският съвет за радио и телевизия (EBU) и телевотинг провайдъра за Детската Евровизия представиха дългоочакваното нововъведение, което ще позволи на хората извън участващите страни също да излъчат свой фаворит. Те ще могат да гласуват онлайн чрез специална платформа на сайта www.junioreurovision.tv, където също така ще могат да гледат и конкурса. Испания не участва в конкурса, така че българите, живеещи тук, могат да гласуват само по интернет.

[ Още ]

Пъстрият нов Европейски парламент

29 май 2014

Според Лисабонския договор гражданите от 28-те страни на ЕС избраха в новия Европейски парламент 751 депутати вместо предишните 766. Местата се разпределят по следния начин: Европейска народна партия, демократи и християни (ЕНП) – 213 депутати (преди бяха 275); Прогресивен алианс на социалисти и демократи (ПЕС) – 190 места (бяха 195); Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) – 64 депутати (имаха 85 места); Зелени, Алианс свободна Европа – 53 места (преди – 58); Европейски консерватори и реформисти – 46 депутати (имаха 56); Обединена европейска левица / Зелена северна левица – 42 места (имаха 35 депутати); Европа на свободата и демокрацията – 38 депутата (преди – 33); Независими – 41 депутати (имаха 29 места); Други – 64 депутати (в стария парламент нямаше такава категория).

[ Още ]

Британските безработни всеки ден на подпис

1 май 2014

Строги правила за трайно безработните в опит да бъдат върнати към работещата част от населението предвиждат британските власти, пише в. “Индипендънт”. Ако безработните не ходят всеки ден до борсите за търсене на работа или не полагат 6-месечен доброволчески труд, няма да получават привилегии.

[ Още ]