Нова дума

Форумът за климата: ВРЕМЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ

zoom Форумът за климата: ВРЕМЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ

5 декември 2019

В понеделник, 2 декември, в Мадрид започна 25-то издание на срещата на върха по въпросите на климата. Нейното мото е „Време за действие“. Тя ще продължи до 13 декември. Трябваше да се състои в Чили, но накрая ООН прие предложението да се проведе в испанската столица.

Срещата на върха в Мадрид за климата (COP25) е политически форум, в който около 25 000 представители на повече от 200 страни, компании, граждански организации и други групи, се срещат, за да вземат решения за намаляване на последиците от климатичните промени и да доразвият идеите на Протокола от Киото (1997 г.) и Парижкото споразумение от 2015 година.

Срещата се провежда в панаирния комплекс IFEMA. Използват се 7 павилиона с 113 000 квадратни метра. Има администрирана от ООН „Синя зона“, в която се провеждат политически преговори. Направена е и „Зелена зона“, посветена на Програмата за глобална климатична дейност. Тя е предназначена за събития и конференции, провеждани от НПО и различни групи. За по-малко от месец над 1500 души подготвиха помещенията и инсталациите на изложбения комплекс. Участниците се обслужват от 4000 души технически персонал, 2000 доброволци, 200 души от централната испанска администрация, 300 души в подкрепа на персонала на ООН и 50 специалисти в мрежовия координационен център. За провеждането на срещата се инвестират общо 86 милиона евро, като 35 милиона са от испанското правителство (в Париж бяха вложени 178 милиона евро). Очаква се форумът да донесе на Испания около 200 милиона евро.

Няколко дни преди началото на срещата в Мадрид Европейският парламент обяви „климатично извънредно положение“ в ЕС. Европа е първият континент, който направи това – две седмици преди новата Европейска комисия да представи черновата на документа „Европейско зелено споразумение“.

В кратката резолюция на парламента се обявява „климатично и екологично извънредно положение“; призовават се Комисията, държавите членки и световните институции „да предприемат конкретните действия за борба и ограничаване на тази заплаха, преди да е станало твърде късно“. Настоява се ръководената от Урсула фон дер Лайен Комисия, която започна да работи на 1 декември, да направи „пълна оценка за въздействието върху околната среда на всички съответни законодателни и бюджетни предложения“; да превърне борбата срещу климатичните промени в един от приоритетите на своя мандат; да гарантира, че всички предложения „са съобразени с целта за ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от 1,5 допълнителни градуса, за да не се предизвикат загуби в биологичното многообразие на планетата“.

 

Пълният текст е публикуван в брой 639 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: