Нова дума

Реакции по повод холандския сайт срещу източноевропейци

16 февруари 2012

Крайнодясната холандска Партия на свободата разкри сайт, в който се събират сигнали срещу граждани на Централна и Източна Европа: “Изгубихте ли си работата заради българин, румънец или поляк? Пишете ни”. “Сайтът е на Партията на свободата, а не на правителството”, оправда се холандският премиер Марк Рюте. “Затова кабинетът няма да заеме позиция по въпроса.” Партията на свободата подкрепя дясноцентристкото правителство на Марк Рюте и има 24 от 150 депутати в холандския парламент.

[ Още ]

Расте популярността на Дилма Русеф

Расте популярността на Дилма Русеф

26 януари 2012

Популярността на Дилма Русеф - първата жена президент на Бразилия, достигна рекордно ниво след една година управление - по-висока от тази на всички нейни предшественици, сред които и Луис Инасиу Лула да Силва, сочи публикувано проучване на института ДатаФоля.

[ Още ]

Съдбата на италианския “Титаник”

Съдбата на италианския “Титаник”

19 януари 2012

290-метровият кораб “Коста Конкордия” с над 4200 пътници и екипаж се удари на 13 януари в скали, заседна и се наклони в пристанищната зона на остров Джилио. Зрелищното корабокрушение на круизния лайнер край бреговете на Тоскана е не само катастрофа за собствениците на съда, но може да нанесе и по-мащабни щети на сектора, който отчита бурен растеж през последните 40 години.

[ Още ]

Подкрепят данъка върху финансовите транзакции

Подкрепят данъка върху финансовите транзакции

12 януари 2012

Френският президент Никола Саркози възнамерява да въведе в страната данъка върху финансовите транзакции по проекта на Европейската комисия, за да даде пример на останалите държави от Европейския съюз.

[ Още ]

Дания поема председателството на ЕС

5 януари 2012

Дания пое председателството на ЕС на 1 януари. Скандинавската страна с население от 5,6 милиона души, една от малкото в Европа, която се управлява от лявоцентристко правителство, ще трябва да се изправи челно пред кризата в еврозоната...

[ Още ]