Нова дума

Как да се пазарува без да се наранява околната среда?

18 юли 2019

Купувач влиза в супермаркета с непоколебимо решение да вземе най-безвредни за околната среда продукти.

Минутите минават и доброто намерение се разклаща. Натрупват се съмнения: какво е по-добре – мляко в пластмасова бутилка или в тетрабрик? Какво да прави с алуминиевото или пластмасовото фолио? Бира в консервена кутия от ламарина или в стъклена бутилка?

Нито една опаковка не е идеална и е необходимо да се знае кое замърсява повече през целия си жизнен цикъл: консумация на енергия и емисии на CO2 при производството, дистрибуцията и рециклирането. Сложна задача. Експертите се съсредоточават върху възможностите за повторна употреба и рециклиране на опаковките и съдовете, в които са поставени продуктите, или препоръчват продукти без опаковки – наред с други предложения от общ характер.

Министерството на екологичния преход няма официална позиция по този проблем. Съвестният гражданин събира информация от други източници.

Противоречиви данни. Селия Охеда, член на Greenpeace, твърди, че „от цялата пластмаса, която достига до заводите за преработка, само 25% се оползотворяват, а останалата част се изгаря или отива на бунището“. Ала Ecoembes (неправителствена екологична организация, която пропагандира опазването и устойчивостта на околната среда чрез рециклиране) възразява: възстановяват се 78% от леките „контейнери“ (бутилки, тенекиени кутии, брикове, торби, опаковки). От тези противоречиви данни Greenpeace стига до заключението, че „проблемът е толкова голям, управлението на тези отпадъци е толкова неефективно и объркващо, че начинът на потребление трябва да се промени радикално“.

Независимо от различните цифри, гражданинът държи в ръцете си решението да направи дневната си покупка по-приятелска към околната среда.

Мляко, зехтин, олио, кисело мляко – в какви опаковки? При съмнение, трябва да се предпочете най-голямата опаковка. За всичко малко се използва огромно количество материал, освен че е по-трудно за рециклиране.

Една от най-добрите опции е стъклото, тъй като се рециклира 100%, като в повечето случаи не губи качеството си. Пластмасовите бутилки също се преработват, но не толкова ефикасно и зависи от вида на материала, от който са направени. След преработката само PET (който се използва за бутилките за вода) може да се превърне в амбалаж за хранителни продукти.

 

Пълният текст е публикуван в брой 631 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: