Нова дума

Пандемията остави 900 000 души без работа в Испания

zoom Пандемията остави 900 000 души без работа в Испания

2 април 2020

Пандемията от COVID-19 започва да нанася все по-тежки удари по икономиката в света. Последните данни сочат, че 900 000 живеещи в Испания са загубили работата си през изминалите две седмици. В тази цифра обаче не влизат 620 000 души, които попадат под действието на ERTE – временно регулиране на заетостта. Те също са без работа в момента, но осигуровките им продължават да се заплащат и се очаква след края на кризата да възстановят работните си места.

Испания, която отчита втората най-висока смъртност в света поради болестта след Италия, забрани от 14 март всички излизания, освен съществените. Тази седмица правителството допълнително засили блокадата със забрана всички, освен заетите на първа линия, да напускат дома си, за да работят.

От 12 март насам на трудовия пазар в Испания са излезли нови 892 822 души, с което общо безработицата достигна 3,5 млн. в страната. Подобна криза на Пиренейския полуостров не е имало от 2017 г. насам, като дори това е първият спад в заетостта за изминалите седем години.

„Това е огромен проблем и имаме двойно предизвикателство: да се преборим с епидемията и да не допуснем икономическата дейност да умре. Ще трябва да работим за възобновяване на икономиката, след като успеем да овладеем епидемията “, заяви министърът на транспорта Хосе Луис Абалос пред радио RNE.

Март обикновено е силен месец за заетостта в Испания, тъй като бележи началото на ваканционния сезон, като много хора намират временна работа, по-специално в сектора на хотелиерството. Хотелите, ресторантите и баровете обаче в момента са затворени заради мерките срещу епидемията.

Прогнозата на Trading Economics е, че до края на 2020 г. около 20% от активното население в страната ще остане без работа. А, ако кризата се проточи по-дълго от очакваното, процентът може и да е доста по-висок.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: