Нова дума

Всеки има право на адаптирано работно време

20 юни 2019

През последните месеци испанското трудово законодателство претърпя важни промени. Една от мерките, въведена от 12 май, е прилагането от фирмите на задължителен регистър на работните часове. Тя получи голям медиен и обществен отзвук.

[ Още ]

Основни моменти в новия закон за ипотеките

Основни моменти в новия закон за ипотеките

20 юни 2019

В неделя, 16 юни, влезе в сила новият Закон за кредитиране на недвижими имоти (известен като закон за ипотеките), който след три години преговори и процедури въвежда редица промени в процеса на договаряне на жилищни заеми. Потребителите, банките и нотариусите са основните засегнати от промените. Изброяваме най-важните промени.

[ Още ]

Gig economy: Двете лица на новия пазар на труда

Gig economy: Двете лица на новия пазар на труда

6 юни 2019

Изглежда, че „работата за цял живот“ постепенно изчезва заедно с чувството за сигурност, която тя носи. Дигиталната революция (и способността й чрез интернет и социалните мрежи да се общува лесно и евтино) предизвика gig economy. (Терминът „gig“ идва от музикалния жаргон и се отнася до кратки изпълнения на музикални групи; може да се преведе и като „топки“ (за билярд, например).

[ Още ]

Увеличават се уволненията на хора над 50 години

6 юни 2019

Възрастта почти винаги се превръща в основен критерий, когато фирмите искат да спестят разходи за персонал и да уволняват хора, за да бъдат по-конкурентноспособни. Така беше по време на кризата, но процесът продължава.

[ Още ]

Наемането на жилище – по-трудно и по-скъпо

Наемането на жилище – по-трудно и по-скъпо

6 юни 2019

Изглежда, че приетият през март правителствен декрет, който дава повече права на наемателите, предизвика стъписване сред част от собственици на жилища. Според генералния директор на частната Агенцията за договаряне на наемането Хосе Рамон Сурдо, много наемодатели прекратяват договорите за наемане. „Предпазливи са, тъй като не желаят да чакат пет години, преди да си възвърнат жилището.“

[ Още ]