Нова дума

До 26 април, а може и по-дълго…

zoom До 26 април, а може и по-дълго…

4 април 2020

След три седмици на сериозно ограничаване на движението, на обществените контакти и самоизолация, днес испанският премиер Педро Санчес заяви в едночасово телевизионно обръщение и телематична пресконференция, че идния четвъртък ще поиска от парламента да бъде удължено с още 15 дни положението на тревога (опасност), което реално е първа степен на извънредно положение – до 26 април.

Новата мярка няма да бъде толкова рестриктивна като сегашната, съвпадаща със Великденската ваканция. Тя ще прилича на първото двуседмично ограничение, въведено на 14 март. Това означава, че някои от промишлените сектори и част от строителството ще възстановят дейността си, спазвайки стриктни санитарни норми.

Санчес не изключи вероятността да има и следващо продължение.

Той подчерта, че правителството въвежда ограниченията с минималния срок, позволен от конституцията, тъй като не желае да създаде недемократичен прецедент за вземане на отговорни решения, без да се дава отчет пред народните представители и без съгласието на парламента.

„За много от нас това са най-тежките дни от живота ни“, каза испанският политик, обръщайки се към хората от всички поколения. Според него, данните за пандемията в Испания сочат, че започва да се вижда светлина в тунела с постепенното намаляване на броя на заразените и най-вече с високия процент на оздравелите – над 30 на сто от инфектираните. Премиерът заяви, че днес учените и специалистите познават по-добре „врага COVID-19“, но все още не са наясно с всички негови особености. Той информира, че се работи усилено за създаването на ваксина и на медикаменти срещу вируса.

Санчес съобщи, че в момента видни експерти от различни области на науката разработват стратегия за „прехода към нормализирането на икономическия и обществен живот“, но сега най-важното е чрез ограниченията да започне спад на кривата на заразяването. „Един от уроците, които научихме, е, че трябва да увеличим националното производство на медицинска апаратура и материали, и да създадем държавен резерв за посрещане на подобна криза в бъдеще.“

Педро Санчес призова за единодействие срещу общия враг на всички политически обществени формации и поиска да се организират нови „Споразумения от Монклоа“. (На 15 юни 1977 г. в Испания се проведоха първите от февруари 1936 г. демократични избори, но страната беше в дълбока икономическа криза – неплатежоспособност на държавата, рязко увеличаване на безработицата, 30% инфлация, енергийна недостатъчност като последица от първата петролна криза от 1973 година. На този фон дошлият от лоното на франкизма премиер Адолфо Суарес свика в правителствената резиденция Монклоа ръководителите на всички големи партии: десните и крайно десните партии, както и току-що излезлите от нелегалност комунисти, социалисти, баски и каталански националисти, синдикалисти. Те подписаха всеобхватно споразумение за оздравяването на националната икономика, приеха и нов Кодекс на труда. Смята се, че с тези споразумения се циментира преходът на Испания от франкистката диктатура към демократична социална държава.) Предложението за нови „Споразумения от Монклоа“ се подкрепя от почти всички големи партии.

Санчес призова Европейския съюз да бъде единен. „Ако ЕС съществува, то е за да се изправи единен срещу криза като тази. Направихме го след Втората световна война и трябва да го направим сега. Това е най-голямата криза в нашия живот. Този път Европа не трябва да се проваля. Испания няма да се откаже от еврооблигациите, защото това е Европа. Но ние преговаряме за други мерки“, каза премиерът.

(Испания и Италия, а заедно с тях Франция и още няколко страни, настояват за европейски облигации за стабилност, наричани „коронаоблигации“. Това са теоретични ценни книжа за публичен дълг, които се издават от всички страни в еврозоната, не само от най-засегнатите от пандемията. Подобно на други облигации, те ще изразяват определена инвестирана сума пари, която длъжникът ще погаси с благоприятни лихви и в определен срок. Еврооблигациите трябва да бъдат одобрени от всички държави от групата на еврото. Холандия, Германия и няколко по-малки държави са против от „споделянето на подобна тежест“.)

Премиерът се обърна към всички граждани в Испания, особено към младите, да бъдат готови за едно напълно променено общество след пандемията, за свят „в който ще се види, че няма егоистичен изход, че нашата сила идва от това да разчитаме един на друг“.

 

Йосиф Давидов

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: