Нова дума

Гласуват безусловен базов доход в Испания на 26 май

zoom Гласуват безусловен базов доход в Испания на 26 май

18 май 2020

Социалистическото правителство на Испания предвижда въвеждането на безусловен базов доход за най-силно засегнатите от икономическа криза вследствие на пандемията. За схемата се говори от поне месец, но Мадрид обяви, че тя вече е готова и ще бъде гласувана на 26 май.

Очаква се паричната помощ да получат около 100 хиляди домакинства. Тя ще се изразява в най-малко 462 евро за всеки пълнолетен член на семейството, които ще се дават като допълнение към социалните придобивки, които бенефициентите вече имат. Плановете на кабинета на Педро Санчес са постепенно мащаба на безусловният базов доход да се разшири, докато от него започнат да се възползват 1 милион домакинства.

Министърът на социалните грижи Хосе Луис Ескрива описа плана като „постоянна предпазна мярка за най-уязвимите“. Очаква се безусловният базов доход да струва между 3 и 3,5 милиарда евро годишно.

Финландия и Италия бяха европейските страни, които опитаха подобна схема в последните години. Нито едната от двете държави не отчете сваляне на нивата на безработица сред бенефициентите на схемата, каквато е една от основните цели.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: