Нова дума

Испания ще отвори границите си за туристи през юли

zoom Испания ще отвори границите си за туристи през юли

23 май 2020

Испания ще отвори границите си за туристи през юли, а футболното първенство ще започне от юни, заяви премиерът Педро Санчес днес, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му дойде в момент, в който крайнодясната партия "Вокс" призовава за оставката му заради ефекта на строгите ограничения върху работните места и икономиката. Тя свика протест в цяла Испания, на който се отзоваха хиляди хора с автомобили и мотоциклети.

"От юли чуждият туризъм ще продължи в безопасни условията. Ще гарантираме, че туристите няма да поемат никакваи рискове и няма да застрашат нас", каза Санчес, без да дава повече подробности. Туристите от чужбина са важна част от бюджета на държавата, а заради пандемията от коронавируса са затворени хотелите, баровете, ресторантите, плажовете и парковете.

В момента на територията на Испания от чужбина могат да влизат единствено испански граждани или легално пребиваващи в страната граждани на други държави, дипломати, медицински лица и още няколко изключения (вижте тук пълната информация). Те са длъжни да спазват и 14-дневна карантина. 

Правителство бавно разхлабва ограниченията в цялата страна, като повечето още са в сила в Мадрид и Барселона – двата епицентъра на заразата. Там също ще отпуснат някои мерки от понеделник, като се  позволява отварянето на терасите на заведенията с 50% капацитет, посещенията на роднини, придвижването в радиус от 30-40 км и събирането до десет души на едно място.

Близо 1 млн. работни места бяха загубени през март и националната банка предвижда свиване на икономиката с 12% тази година.

Над 28 600 души починаха от COVID-19 страната, над 230 хил. бяха заболелите. Във вторник в страната започва десетдневен траур в тяхна памет.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: