Нова дума

Извънредното положение в Испания продължава до 7 юни

zoom Извънредното положение в Испания продължава до 7 юни

20 май 2020

Конгресът на депутатите – долната камара на испанския парламента, – одобри предложението на правителството за удължаването до 7 юни на режима на повишена готовност (т.нар. извънредно положение) заради разпространението на коронавируса.

Режимът бе въведен в средата на март и срокът му бе удължаван от парламента четири пъти.

Социалистическият кабинет поиска сегашното удължаване да е за повече от месец. Но след преговори с центристката партия „Суидаданос“ (Гражданите) бе постигнат компромис за 15-дневно удължаване. Депутатите от главната опозиционна сили – Народната партия, – гласуваха против.

По време на заседанието премиерът Педро Санчес призова партиите към единство, за да може извънредното положение да бъде удължено с две седмици въпреки все по-силната опозиция в парламента и протестите срещу правителството.

„Испанците спряха вируса заедно. Никой няма право да саботира това, което постигнахме през тези дълги седмици на изолация“, подчерта пред депутатите премиерът социалист.

Извънредните мерки позволиха ограничаване на свободата на придвижване и на 14 март в Испания беше въведен един от най-стриктните ограничителни режими в света, с цел противодействие срещу коронавируса. Правителството смята необходимо извънредното положение да бъде удължавано до пълната отмяна на ограничителните мерки, което се извършва на етапи. Очаква се последният от тях да изтече в края на следващия месец. За момента не се отменят ограниченията в Мадрид и Барселона. Но от миналата седмица насам по улиците на Мадрид се провеждат протести със стотици участници. Подобни прояви имаше и в други градове като Сарагоса, Севиля и Кордоба. Протестиращите, подкрепяни от десните и крайнодесни сили, искат оставката на правителството. Те го обвиняват за ограничаване на свободите и некомпетентност при справянето със здравната криза.

„Вие не сте в състояние да защитите испанците, освен чрез брутална изолация“, заяви лидерът на Народната партия Пабло Касадо. Сантяго Абаскал, лидер на крайнодясната „Вокс“ предупреди, че бунтът на хората не може да бъде спрян.

От своя страна Санчес определи като благоразумна постепенната отмяна на ограничителните мерки в страната, където в пандемията бяха регистрирани над 232 500 случая с коронавирус, от които 27 888 смъртни. „Все още всеки ден има стотици заразени, които трябва да откриваме, лекуваме и изолираме“, предупреди той.

Първоначално премиерът искаше да удължи извънредното положение с един месец, но се принуди да намали този срок, за да спечели необходимата му подкрепа на центристката партия Сиудаданос. Някои крайнолеви групи също обявиха протести.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: