Нова дума

Влизаме в Испания с тестове за COVID до 48 часа или с ваксинационен паспорт

zoom Влизаме в Испания с тестове за COVID до 48 часа или с ваксинационен паспорт

7 юни 2021

Посолство на България в Мадрид информира българските граждани за новите изисквания за влизане в Испания. Новостите са, че границата на страната може да се преминава с документ за ваксинация срещу COVID-19, както и с бърз антигенен тест, освен PCR. Промяната обаче е, че лабораторните изследвания трябва да са направени до 48 часа преди влизането в Испания, а не до 72 часа, както беше досега. Ето пълният текст на съобщението:

Уважаеми сънародници,

Считано от 07.06.2021 г. всички лица над 6-годишна възраст, които влизат на територията на Кралство Испания от рискови страни, включително от България, се допускат при представянето на един от следните документи:

– документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 (14 дни след поставянето на последната доза). За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози от ваксини срещу COVID-19 на производители, официално признати от ЕС (Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Janssen);

– документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 48 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) или бърз антигенен тест за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа;

– документ, издаден от медицинско заведение, удостоверяващ преболедуването на COVID-19 – валиден от 11-тия ден след направен положителен PCR тест до 180-ия ден;

– цифров сертификат на ЕС за COVID-19, удостоверяващ едно от горепосочените изисквания.

Горепосочените документи може да се представят на испанските власти освен на испански или английски език, също и на френски или немски език. Ако не са издадени на някой от четирите езика, следва да бъде представен превод на испански език, направен от официален орган (заклет преводач).

Продължава извършването на санитарен контрол на всички международни пътници, влизащи в страната – контрол на температурата и визуален контрол на общото състояние.

Остава задължително и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания на следния линк: https://spth.gob.es/ и получаването на QR код след попълването на същия. (Бел.ред. – Вижте тук пълна информация за издаването на този документ.)

Децата на възраст под 6 (шест) години не е необходимо да представят диагностични тестове, за да влязат в Испания. Въпреки това, за тях също следва да се попълва Формуляра за санитарен контрол.

 

Посолство на България в Мадрид

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: