Нова дума

Внимавайте с фалшив SMS от данъчните в Испания за връщане на пари

zoom Внимавайте с фалшив SMS от данъчните в Испания за връщане на пари

13 юни 2022

Измама от името на Данъчната агенция в Испания циркулира като SMS, видя репортер на „Нова дума“. В текстовото съобщение, изпратено от обикновен телефонен номер, съобщават, че получателят е определен за „възстановяване на данък в размер на 450 евро“, като за повече информация препращат към фалшива страница, почти дублираща името на Agencia Tributaria. Домейнът, регистриран на 10 юни в Аризона, е изписан с тире между двете думи, а разширението е .com. Официалният сайт на данъчните в Испания обаче е https://sede.agenciatributaria.gob.es/

На испански съобщението гласи следното: AGENCIA TRIBUTARIA: Os ha calificado para un reembolso de impuestos de (450,00€). Encontrar mas informacion en pagina web: ......... (умишлено не публикуваме адреса).

Ако решите да последвате линка, бивате препращани към страница, която прилича отчасти на сайта на испанските данъчни, но с доста по-малко информация. В дясната част е публикуван формуляр за лични данни, който хакерите очакват да бъде попълнен. Наречен е Formulario de reembolso и изисква данни за имена, номер на банкова сметка, град, пощенски код, NIF или NIE и телефонен номер.

Agencia Tributaria все още не е излязла с официална информация за измамата, но при многото подобни фишинги полицията предупреждава гражданите да ги игнорират и да не кликват на линковете в съобщенията.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: