Нова дума

Отпаднаха COVID мерките за влизане в Испания

zoom Отпаднаха COVID мерките за влизане в Испания

1 юни 2022

Считано от 2 юни 2022 г., съгласно разпоредбите на на Главната дирекция по обществено здраве (Dirección General de Salud Pública) на Испания, всички пътуващи граждани, които пристигат от държави-членки на ЕС, вече не трябва да представят дигитален сертификат на ЕС за КОВИД относно ваксинация, преболедуване или негативен резултат от тест.

Това означава, че те не трябва да попълват и формуляра за здравен контрол преди пътуване, който е достъпен на сайта WWW.SPTH.GOB.ES.

Граждани, пристигащи от трети държави извън ЕС, продължават да бъдат подложени на по-голям контрол от испанските власти. Те ще трябва да представят:

• Документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 /от 14 до 270 дни след поставянето на последната доза/. За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози от ваксини на производители, официално признати от ЕС;

• Документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразната верижна реакция (PCR), или бърз антигенен тест за доказване на COVID-19, проведен до 24 часа .

• Документ, издаден от медицинско заведение, удостоверяващ преболедуването на COVID-19 – валиден от 11-тия ден след направен положителен PCR или антигенен тест до 180-ия ден;

• Дигитален сертификат на ЕС за COVID-19, удостоверяващ едно от горепосочените изисквания или аналогичен документ.

• Гражданите, идващи от страни извън ЕС които имат валиден цифров сертификат за COVID на ЕС или аналогичен приет в ЕС документ вече няма да се нуждаят от попълнен електронен формуляр на интернет адреса https://spth.gob.es

• Гражданите, пристигащи от трети държави които НЕ притежават валиден цифров сертификат за COVID на ЕС или аналогичен приет в ЕС COVID документ, трябва да попълнят задължително формуляр за здравен контрол преди заминаване чрез уебсайта www.spth.gob.es.

• Дали сертификатът е валиден и приет, може да се провери отново на интернет сайта https://www.spth.gob.es/

След попълване на формуляра, в който гражданите на ръка попълват данните за своя COVID-документ, се генерира QR код, който трябва да бъде представен на авиокомпанията преди качване на борда и при поискване, заедно с останалата необходима документация за COVID.

Препоръчително е да се попълни формуляра предварително, за да се избегнат инциденти в последния момент преди на качване на борда. Ако има проблеми по време на процеса на попълване на формуляра, гражданите могат да се свързват с испанските власти на имейл: spth@sanidad.gob.es или на телефон 0034-910503050.

Не се изисква от деца под 12-годишна възраст да представят документи за COVID.

Пътниците, които пристигат в Испания и транзитно пътуват след това към други страни, също не трябва да представят документи за COVID, при условие че не напускат зоната на летището и времето им за транзит не надвишава 24 часа.

Понастоящем автономните области сами определят ограничителните мерки, които действат на тяхна територия, като предвид повишената динамика на ситуацията, различната степен на риск и различните подходи във всяка една от автономните области, гражданите следва внимателно да се запознават с мерките преди да предприемат съответното пътуване.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: