Нова дума

В Румъния може, а у нас…

В Румъния може, а у нас…

4 април 2013

● Изявления за “Нова дума” на Аурелиан Михай от Мадрид, депутат от район “чужбина”

 

Сънародници, живеещи в Испания, Франция, Германия, САЩ и други страни, обединени в различни организации и сдружения, поставят – отново - едно искане: равнопоставеност на емигрантите при осъществяването на записаните в конституцията изборни права на всеки български гражданин, независимо от местоживеенето му. За пореден път те настояват за отделен избирателен район “чужбина”, за идентични бюлетини в България и зад граница, а изборните секции извън страната да бъдат откривани на база на преброяване на българите от съответните дипломатически мисии.

В навечерието на предсрочните избори от 12 май обещанията на президентството, бившия премиер, евродепутати и други представители на законодателната, изпълнителна и съдебната власт за решаването на този въпрос останаха празни слова. Не е ясно докога българските законодатели и останалите наши политици ще загърбват изборните права на 2 милиона българи в чужбина, които представляват между една трета и една четвърт от населението на страната. Може би в София се страхуват да не би в парламента да влезе някой, който “не е от нашите”?

В действителност няма нищо обезпокоително. В Румъния, например, през 2008 г. бяха изградени четири района “чужбина”. На последните румънски парламентарни избори – 9 декември м.г. - в Европа бяха избрани двама депутати и двама сенатори, а в двата района “Америка, Азия и Африка” се избраха двама депутати. И шестимата са представители на национални партии.

* * *

Един от новите депутати е 37-годишният икономист Аурелиан Михай, живеещ и работещ в Мадрид. Бил е финансов консултант, председател на асоциацията “Dacia Hiperborea – Път към Европа”, доброволец в испанския Червен кръст, сътрудник на единствения румънски седмичник в Испания “Noi în Spania” (“Ние в Испания”), с който нашият вестник поддържа братски отношения.

Аурелиан Михай отговори на въпроси, поставени му от “Нова дума”.

- Защо се посветихте на политиката?

- През 2009 г. реших да се занимавам с политика, приобщавайки се към една испанска политическа партия. Тъй като винаги съм искал да се върна в родината, където е семейството ми, и като се основавах на опита ми от Испания, през 2011 г. реших да се присъединя към румънска политическа формация. Подобно на милиони млади румънци, считам, че нашата страна трябва да даде възможност за участие на гражданите в социално-икономическите и политически процеси. Но най-сериозната причина да се включа в националния политически живот беше фактът, че румънският политически елит не обръща достатъчно внимание на сънародниците, живеещи извън страната. Тогава сметнах, че като политически ангажиран гражданин не е достатъчно само да роптая, а трябва да действам, включвайки се изцяло в укрепването и развитието на нашите партийни структури в чужбина. Това ми даде възможност да опозная хиляди мои сънародници в десетки градове и села не само в Испания, но и в други европейски страни, да чуя техните проблеми, да видя как живеят и как мислят.

 

Цялото интервю на Йосиф Давидов е публикувано в брой 477 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: