Нова дума

Търси се „Българка на годината” 2012

Търси се „Българка на годината” 2012

13 декември 2012

Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) ще връчи за четвърти път годишното отличие „Българка на годината”. С тази инициатива ДАБЧ иска да привлече общественото внимание върху значимата роля на българските жени в чужбина, които заслужават признание и насърчителна подкрепа, съобщават от агенцията. За 2011 г. с отличието бе удостоена българка от Испания – председателката на асоциация „Балкан” Петя Цанева.

Наградата носи името на българската светица Злата Мъгленска, която символизира традиционните добродетели на българката и нейната красота, твърдост и воля в най-тежки ситуации, вкорененото у нея човешко достойнство.

За годишната награда „Българка на годината” могат да бъдат номинирани българки, живеещи извън страната, с изяви в следните области: принос в опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културна идентичност; защита на българското национално достойнство; значими постижения, свързани с живота на българските общности по света;     благотворителни акции, хуманитарни проекти, посветени на България.

Предложения за номиниране могат да отправят български сдружения от чужбина и техни партньори в България; български медии от страната и чужбина;     организирали се за конкретна номинация инициативни групи от българи – както зад граница, така и в България.

Предложенията трябва да бъдат отправени в писмен вид и да съдържат мотиви за номиниране на конкретна личност, както и биографична справка на номинирания. Могат да бъдат придружени със снимков или друг визуален материал.

Номинациите ще се разглеждат от специално създадения организационен комитет, който включва личности, доказали съпричастността си към темата българи в чужбина. Съставът на комитета се утвърждава официално от председателя на ДАБЧ.

Наградата ще бъде връчена през март 2013 г.

До 15 януари 2013 г. могат да се изпращат предложения на адрес:

Държавна агенция за българите в чужбина, бул. Дондуков 2А, София 1000, България (за отличието „Българка на годината”), както и на имейл aba@aba.government.bg.

* * *

Света Злата Мъгленска

Великомъченицата Злата Мъгленска е родена около 1775-1780 г. в с. Слатина (Хриси), Мъгленско (Южна Македония, днес в Гърция). Красивата девойка е отвлечена от богат местен мюсюлманин, който иска да я вземе за жена. Младата българка е подложена на натиск да се откаже от своята християнска вяра и български род – отначало със съблазнителни обещания и дарове, преминали в систематичен тормоз и грубо насилие.

Злата остава непоколебима и пред увещанията на своите роднини, с възмущение отхвърля техните страхове и конформизъм, като е решена да се жертва за спасението и на техните души... В проточилата се месеци лична човешка драма проличава яркото морално превъзходство на българката над нейните мъчители. Злата устоява на безчовечните изтезания и предава Богу дух на 18 октомври 1795 г. Нейният подвиг отеква из цялата българска земя, а и сред останалите православни християни. Църквата я канонизира като мъченица и небесна застъпница на поробените християни. Народът ласкаво я нарича и „Света Златинка”, като тачи в нейно лице както мъченичеството, така и своите копнежи за истинска любов между хората, за справедливост и нравствена чистота.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: