Нова дума

От 23 ноември влизаме в Испания само с отрицателен PCR тест

zoom От 23 ноември влизаме в Испания само с отрицателен PCR тест

11 ноември 2020

Всички хора, пътуващи за Испания по море и въздух от рискови държави, ще могат да влизат в страната само след представяне на отрицателен PCR тест за COVID-19. Мярката влиза в сила от 23 ноември – понеделник, съобщи Министерството на здравеопазването, като уточни, че тестът трябва да бъде направен най-късно 72 часа преди пристигането на испанска територия. Тя обаче не важи за влизащите по сухопътните граници на страната – от Португалия, Франция и Андора.  

Към днешна дата България също попада в рисковите държави, обозначени с червено на специалната карта на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC). Критерият за това е през последните 14 дни в страната да има повече от 50 заразени с COVID-19 на всеки 100 000 жители или да има над 4% позитивни тестове на ден. От всички държави в Европейския съюз и зона Шенген засега не са рискови единствено Финландия, Норвегия и част от Гърция. Тук може да следите в реално време картата на центъра.

Тази нова мярка, която Испания въвежда, е в съответствие с Препоръка 2020/1475 на ЕС от 13 октомври, за прекратяване на различията в моделите на здравен контрол, прилагани от страните в Европейския съюз. В момента на испанските летища се мери температурата на пристигащите и се осъществява визуален контрол, като задължително се представя QR код (вижте тук повече информация за него). Въпросът дали разполагаме с негативен резултат от PCR тест за наличието на коронавирус, направен в последните 72 часа преди пристигането в Испания, ще бъде допълнен във формуляра за здравен контрол, генериращ този код. Припомняме, че той е наличен на интернет страницата https://www.spth.gob.es или в мобилното приложение Spain Travel Health-SpTH.

Властите са категорични, че пътникът може да бъде помолен да покаже резултата от теста по всяко време. Документът трябва да бъде в оригинал на испански или английски език и може да е на хартия или като електронен документ в телефона, таблета или лаптопа.

Когато формулярът за здравен контрол за влизане в Испания не е попълнен по електронен път, той трябва да бъде представен на хартиен носител при качване на борда на самолета. (Може да го свалите от тук.) В този случай той трябва да бъде придружен от оригиналния документ с резултатите от диагностичния тест за COVID-19.

Ако след контрола при пристигане в Испания за някои пътници има подозрение, че могат да са болни от Covid-19, те трябва да преминат диагностичен тест на летището или на пристанището.

Ако пък при поискване от властите пътник не представи негативен PCR тест, ще бъде глобен и ще бъде задължен да направи бърз тест за антигени на испанска територия.

Туристическите агенции, туроператорите и компаниите за въздушен или морски транспорт и др., трябва да уведомят пътниците си за задължението да имат PCR с отрицателен резултат, за да пътуват към Испания.

Пълна информация за мерките при влизане в дадена държава от ЕС може да намерите тук: https://reopen.europa.eu/bg/ 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: