Нова дума

439 евро дава държавата на работници с временни договори

zoom 439 евро дава държавата на работници с временни договори

31 март 2020

Кабинетът на Педро Санчес одобри днес извънредна помощ за безработица за лица, които са имали временен трудов договор. Тя се нарича Subsidio de Desempleo Excepcional por el Fin de Contrato Temporal. Достъп до нея могат да имат работници, които са наети с договор за най-малко два месеца, приключил след влизането в сила на извънредното положение заради коронавируса. Другото условие е да им липсва достатъчно трудов стаж, за да получат контрибутивно обезщетение за безработица (паро).

Тази субсидия ще бъде в размер на 80% от IPREM (това прави 438,88 евро) и ще се получава един месец (с евентуално продължение, ако се налага). От правителството уточняват, че извънредната помощ за безработица ще бъде несъвместима с всеки друг доход, социална пенсия, субсидия, обезщетение или помощ, предоставени от обществените институции в страната.

Новата мярка цели защита на работниците с временна заетост, за които не е приложено временно регулиране на заетостта (ERTE) по време на извънредното положение заради коронавируса.

Очаква се съвсем скоро Държавната обществена служба по заетостта (SEPE) да отвори за процедурата за кандидатстване за субсидията. Според испанските медии, бенефициентите могат да поискат помощта в рамките на 10 дни, след като SEPE оповести начина на подаване на документи и пълните условия.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: