Нова дума

“Интеграцията на българите е неоспорим факт”

“Интеграцията на българите е неоспорим факт”

14 май 2014

Новият генерален директор за имиграцията към Съвета по социалните въпроси на област Мадрид Гонсало Ортис Ласаро е млад човек с политически опит в регионалното правителство. Говори убедително с добре премерените думи. Той е открит, внимателен, близък до хората. Вижда се, че се стреми да обхване в дълбочина задачата, с която е натоварен: да разбере и помогне, според възможностите си, на 18,2 процента от общото население на област Мадрид – на гражданите с чуждестранен произход. Гонсало Ортис Ласаро прие екип на “Нова дума” в кабинета си…, без да си гледа часовника…

[ Още ]

Благотворителен дипломатически базар

Благотворителен дипломатически базар

1 май 2014

На 26 април Palacio Municipal de Congresos в Мадрид бе домакин на XXI-то издание на базар „Gran Kermés”, организиран от Международната асоциация на дипломатите в Испания (AIDE).

[ Още ]

Мадрид е загубил 50 хиляди жители

Мадрид е загубил 50 хиляди жители

17 април 2014

На 1 януари 2014 г. Мадрид е имал 3 166 130 жители – с 49 503 по-малко в сравнение със същата дата на предната година. Това сочат споделените...

[ Още ]

Цветан Цветанов и Есперанса Агире ще се срещнат с българи в Мадрид (промяна в адреса)

Цветан Цветанов и Есперанса Агире ще се срещнат с българи в Мадрид (промяна в адреса)

4 април 2014

Partido Popular Europeo – Мадрид, организира среща със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и с председателя на PP в испанската столица Есперанса Агире, на която кани всички българи. Събитието е на 9 април (сряда), но предварително обявените на страниците на "Нова дума" час и място бяха сменени. От PP съобщиха новите - от 18 ч. в Casa de Vacas de El Retiro (адрес Paseo Colombia, 1 - 28009 Madrid), метро Retiro (Línea 2), автобуси 2 - 20 - 28 -202.

[ Още ]

В област Мадрид се плащат най-малко данъци

6 март 2014

Живеенето в една или друга от 17-те испански автономни области има съществени фискални последици за джоба на данъкоплатеца. Различията между регионите се задълбочават с всяка година. Това показва представения в столицата миналата седмица доклад за автономното данъчно облагане, изготвен от Регистъра на икономистите-фискалисти. Общо казано в област Мадрид се плащат най-малко данъци, а Каталуния поддържа най-високите фискални нива.

[ Още ]