Нова дума

Бонус квалификация за безработни от Мадридска област

zoom Бонус квалификация за безработни от Мадридска област

1 август 2019

Мадридска автономна област въвежда т.нар. „бонус квалификация“ (Bono Formación) -  нов модел, който позволява на безработните в региона да изберат центъра за обучение за да получаване на професионални сертификати, за да си намерят работа. Мадридска област е първата в Испания, която развива тази инициатива.

Изпълняващият длъжността председател на автономното правителство Педро Ролян посети трудово бюро в Усера, където вече се прилага системата на този ваучер. Според него, целта е „качествена, ефикасна и контролирана квалификация, която да позволи на повече безработни да се включат в пазара на труда“.

„Бонус квалификация“ е една от 70-те инициативи на стратегията „Мадрид за заетостта“, договорена между регионалното правителство, работодателите и синдикатите. Бенефициенти на този бонус за обучение и квалификация са безработни жители на Мадридска автономна област, записани в мрежата на бюрата по труда. Обучението е напълно безплатно. Отпуснати са 6 милиона евро за следващите две години. Ще бъдат обучени 2000 души по 19 специалности в 72 квалификационни центрове.

Инициативата ще се въвежда постепенно, но бюрата по труда (Oficinas de Empleo) в областта вече започнаха да издават такива бонуси за безработни. Първата пробна квалификация е по специалността „Търговия и маркетинг“.

 

Пълният текст е публикуван в брой 632 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: