Нова дума

14 дни ограничения в Мадридска област заради коронавируса

zoom 14 дни ограничения в Мадридска област заради коронавируса

18 септември 2020

В 37 зони в 6 квартала на Мадрид (Carabanchel, Usera, Villaverde, Villa de Vallecas, Puente de Vallecas и Ciudad Lineal) и в 7 града в областта (Fuenlabrada, Humanes, Moraleja de Enmedio, Parla, Getafe, San Sebastián de los Reyes и Alcobendas) се въвеждат строги карантинни мерки от понеделник, съобщиха местните власти. Тези части на автономната област са най-тежко засегнати от втората вълна на коронавирусната зараза. Предвижда се ограниченията за придвижване да продължат 14 дни, като може да бъдат продължени впоследствие.

От 21 септември живеещите в тези зони ще могат да влизат или да излизат от своя район само за да отидат на работа, на лекар, на училище, до съда, банката или застрахователната компания, за да се завърнат в дома си по адресна регистрация, за да се грижат за възрасни роднини или близки с увреждания или поради форсмажорни обстоятелства, съобщи председателят на местното правителство Исабел Аюсо.

Хората ще могат да се движат в границите на ограничените зони, но парковете ще бъдат затворени, забранява се събирането на повече от шест души. Обществените сгради, магазините, кафенетата и ресторантите могат да приемат хора само до половината от капацитета си, но трябва да затварят до 22 ч. най-късно. Глобата за хората, които не спазват ограниченията, е от 600 до 600 000 евро. Все още обаче не е ясно как ще бъде осъществяван контролът на влизане и излизане във и от засегнатите райони.

Засегнатите райони са надхвърлили опасната граница от 1000 заразени на 100 000 жители за 14-дневен период. За Европа като цяло тази цифра е само 76. Аюсо нарече този показател „много лош“ и подчерта, че властите са били принудени да предприемат драстичните мерки. „Трябва да избегнем тотална карантина, да избегнем икономическа катастрофа“, обясни тя.

Според критици тези мерки са твърде закъснели. Те посочиха, че липсва административен капацитет за проследяване на веригите на инфекцията с цел идентифициране на заразените и че в засегнатите области не се правят достатъчно тестове в сравнение с останалите райони на страната. Според местните медии обявените мерки засягат най-вече райони с по-нисък жизнен стандарт и по-бедно население, в които живеят около 815 000 души. Болниците и медицинските заведения там са на ръба на капацитета си, твърдят властите и добавят, че интензивните отделения ще бъдат пълни на 100 процента до две седмици при сегашния темп на ръст на заразата. Само за последното денонощие в Испания са регистрирани близо 14 400 новозаразени с коронавируса. Една трета от тях са в Мадрид.

Ето и кои точно са зоните:

В Мадрид – град: Puerta Bonita, Vista Alegre и Guayaba в Carabanchel; Almendrales, Las Calesas, Zofío, Orcasur и San Fermín в Usera; San Andrés, San Cristóbal, El Espinillo и Los Rosales във Villaverde; основната зона на Villa de Vallecas; Entrevías, Martínez de la Riva, San Diego, Numancia, Peña Prieta, Pozo del Tío Raimundo, Ángela Uriarte, Alcalá de Guadaira и Federica Montseny в квартала Puente de Vallecas; Doctor Cirajas, Ghandi, Daroca и La Elipa в Ciudad Lineal.

В Мадридска област: във Fuenlabrada зоните, които ще бъдат затворени, са Alicante, Cuzco и Francia. Изцяло под карантина са Humanes de Madrid и Moraleja de Enmedio. В Parla ограниченията са за зоните San Blas и Isabel II. В Getafe засегнатите квартали са Las Margaritas и Sánchez Morate. В San Sebastián de los Reyes затварят зоната Reyes Católicos, а в Alcobendas – Chopera и Miraflores.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: