Нова дума

Краят на Madrid Central?

4 юли 2019

Когато новият кмет на испанската столица Хосе Луис Мартинес Алмейда (от Partido Popular, избран след подписани отделни споразумения със Ciudadanos и с крайно дясната партия VOX) обяви, че ще „преразгледа“ решението на неговата предшественичка Мануела Кармена за ограничаване на движението в централната част на града, десетки хиляди граждани излязоха на протестна манифестация. Те настояваха да се запази т.нар. „Madrid Central“.

[ Още ]

Мадридските крепости на хазарта

Мадридските крепости на хазарта

9 май 2019

Според испанския търговски регистър, обектите със справка на дейността №92002 са помещенията, които предлагат услуги, пряко свързани с хазартни игри и залози в частната сфера. В тази категория попадат казината, залите за бинго и ротативки, както и пунктовете за спортни залози. Темата за хазарта традиционно предизвиква сериозен обществен дебат не само в Испания, но и в широк международен аспект.

[ Още ]

Мадрид расте, 26 провинции се обезлюдяват

10 януари 2019

Публикуваните в началото на 2019 г. данни за миналата година показват, че населението на Испания се е увеличило със 150 848 жители и наброява 46 698 569 души. Близо половината от новите жители (70 895) са регистрирани в Мадридска автономна област. Сега в региона живеят 6 578 079 души, а в столицата – 3 223 334.

[ Още ]

Всичко за забраната за влизане в Мадрид с коли поради замърсяване на въздуха

Всичко за забраната за влизане в Мадрид с коли поради замърсяване на въздуха

12 декември 2018

От скоро кметството на Мадрид започна да прилага новите протоколи за ограничаване на движението на МПС в целия град поради увеличеното замърсяване на въздуха. Ограничението е в сила в дните, когато Генералната дирекция по движението (DGT) представи на общината своите измервания и степента...

[ Още ]

Линия 12 на метрото в Мадрид затваря за ремонт между Getafe и Móstoles Central

Линия 12 на метрото в Мадрид затваря за ремонт между Getafe и Móstoles Central

28 юли 2018

От днес до 14 октомври част от линия 12 на метрото в Мадрид ще бъде затворена поради ремонт. Инфраструктурата на северната отсечка на Metro Sur между станциите Juan de la Cierva в Getafe и Móstoles Central ще бъде заменена с такава от нова технология, като целта е метрото да стане по-модерно, по-сигурно и по-удобно, информират от областното правителство. Ремонтните дейности през тези 2,5 месеца...

[ Още ]