Нова дума

15-дневна извънредна ситуация в част от област Мадрид. Падат ограниченията за Алкала де Енарес

zoom 15-дневна извънредна ситуация в част от област Мадрид. Падат ограниченията за Алкала де Енарес

9 октомври 2020

Испанските власти потвърдиха днес с указ въвеждането на извънредна ситуация (estado de alarma) в част от област Мадрид – Мадрид-град, Алкобендас, Алкоркон, Фуенлабрада, Хетафе, Леганес, Торехон де Ардос, Мостолес и Парла. Извън списъка остана Алкала де Енарес, заради подобрени показатели относно заболеваемостта от коронавирус. Затварянето на испанската столица и околностите й вчера бе отменено от върховния съд, но централното правителство на Педро Санчес намери законов начин да не се съобрази със съдебното решение. „Трябва да вземем тези мерки, за да защитим здравето на мадридчани и да не позволим рязко увеличаване на броя на заразените и в останалата част на страната“, заяви здравният министър Салвадор Иля на пресконференция след извънредно правителствено заседание.

„Кабинетът реши да обяви извънредна ситуация“, каза той. Такъв режим може да бъде обявен от кабинета за срок от 15 дни. За да бъде удължен, е необходимо съгласието на парламента.

Решението на лявото правителство на Педро Санчес бе взето въпреки ожесточената съпротива на регионалното правителство на Мадрид, водеща роля в което има опозиционната на национално равнище консервативна Народна партия. „Председателят на автономната област Мадрид реши да не предприема нищо“, заяви Иля, имайки предвид Изабел Диас Аюсо, която до последно се опитваше да убеди централното правителство да не обявява извънредна ситуация.

Чрез въвеждане на извънредна ситуация испанските власти налагат карантинни мерки в населените места с високи нива на разпространение на коронавируса. Тя не поставя нови ограничения, освен тези, които бяха в сила и досега: забрана за влизане и излизане от Мадрид и от деветте съседни населени места, с изключение на определени поводи, надлежно документирани – работа, училище, лекар или на съдебно дело. Остават в сила и другите мерки – затварянето на барове и ресторанти в 23,00 ч., като последният клиент се приема в 22,00 ч.; парковете и детските площадки не са отворени за ползване; събиранията на група хора в заведения или в частни домове не трябва да надхвърлят 6 души.

Извънредната ситуация в област Мадрид, обявена в навечерието на националния празник на Испания, когато се събират три почивни дни, засяга повече от 4,5 милиона души.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Doni 10/10/2020

    Това може да роди комунистическата глава на Педро Санчеся диктатура.Жалко че има толкова прост народ който е гласувал за него.